Počastitev stoletnice konca soške fronte na Cerju: PLES ŽIVLJENJA IN SMRTI

Foto: mapio.net

Na Cerju nad Mirnom je bila včeraj slavnostna prireditev v počastitev stote obletnice konca soške fronte. Ob tej priložnosti so v kamnitem stolpu odkrili spominsko delo Ples življenja in smrti slovenskega slikarja Rudija Španzla.

Prireditev so organizirali državni svet, Občina Miren-Kostanjevica in družba BTC iz Ljubljane. Slavnostni govornik, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, je med drugim dejal: »Zgodovinska resnica in naša svojevrstna tragedija je, da so v preteklosti slovenski fantje in možje prelivali kri za tuje gospodarje, za tuje interese in si pri tem mnogokrat stali na nasprotnih frontnih črtah. Življenj, ki so jih vzele vojne na naši zemlji, ni mogoče prešteti. S tem smo izgubili rodove in cele generacije.« Na dobro obiskani prireditvi sta zbrane pozdravila tudi župan mirensko-kostanjeviške občine Mavricij Humar in direktor generalnega pokrovitelja projekta Jože Mermal.

Pomnik na Cerju bo zaživel v vsej svoji polnosti, ko bo v skladu s programsko zasnovo napolnjen z vsebino, ki bo prikazovala narodnostni boj in življenje prebivalcev skozi vsa odločilna zgodovinska obdobja za slovenski narod. Del tega je tudi tema, kateri je posvečena slika Ples življenja in smrti. Gre za pomemben del zbirke, ki opominja na grozote prve svetovne vojne in drugih vojn ter žrtve, ki jih je ob tem utrpel slovenski narod.

Uredništvo