Pobuda svetovnega sklada za naravo WWF: URA ZA ZEMLJO

Foto: Pixabay

Zvečer bo na milijone ljudi po vsem svetu z ugašanjem luči obeležilo Uro za Zemljo, pobudo, s katero Svetovni sklad za naravo (WWF) spodbuja zavezanost zdravemu planetu. Lani je v Uri za Zemljo sodelovalo 178 držav in preko 7.000 mest. V Sloveniji se je v temo odelo 27 občin in mest.

Tudi nocoj bo Uro za Zemljo vsak kraj obeležil ob 20.30 po lokalnem času. Globalna akcija bo potekala pod geslom Poveži se z Zemljo (Connect2Earth) in se bo osredotočila predvsem na ohranjanje biološke raznovrstnosti. Zvečer se bodo v temo za eno ur med drugimi pogreznile tudi svetovne znamenitosti, kot so Eifflov stolp v Parizu, newyorški Empire State Building ter dubajski Burdž Kalifa.

Foto: Pixabay

Kot je izpostavil Bojan Stojanović iz WWF Adria, Uro za Zemljo v Sloveniji usmerjamo v zaščito reke Mure, ki ji grozi izgradnja kar osmih hidroelektrarn. Z izgradnjo jezov in hidroelektrarn utegnejo uničiti še zadnjo veliko nižinsko reko pri nas, ki je dom naših največjih poplavnih gozdov in ravnic. Slednji so namreč izjemnega pomena za blaženje posledic podnebnih sprememb. Mura predstavlja dom kar 51 vrstam rib, največ v Sloveniji, večina katerih bi z izgradnjo jezov izumrla. Z namenom ohraniti reko Muro na WWF zbirajo tudi podpise pod posebno peticijo.

Slovenija v Uri za Zemljo sodeluje 10. leto in število sodelujočih mest vsako leto narašča. V letošnji akciji bodo sodelovali v Ljubljani, Mariboru, Celju, Postojni, Izoli, Velenju in Logatcu. Pobudi se je letos uradno pridružila tudi Zveza tabornikov Slovenije. Kaj pa Goriška? Pridružimo se akciji in nocoj ob 20.30 za uro ugasnimo luči ter se povežimo z Zemljo!

Foto: Pixabay

V nevladni organizaciji Alpe Adria Green (AAG) so opozorili na pomen varčevanja z energijo. Po podatkih statističnega urada povprečno gospodinjstvo v Sloveniji mesečno potroši od 290 do 330 kilovatnih ur električne energije, kar znaša okrog 50 evrov mesečno. Mimogrede, zmogljivejši računalnik, ki je prižgan cel mesec za namene pisanja dokumentov in deskanje po spletu, mesečno porabi za skoraj 10 evrov električne energije.

Uredništvo