PKP10 prinaša dodatke upokojencem in ranljivim skupinam

Foto: Pixabay

Navkljub nasprotovanju KUL opozicije je Državni zbor RS s 46 glasovi za in 42 proti sprejel nov protikoronski zakon z dodatnimi ukrepi za omilitev posledic epidemije covida-19. PKP10 prinaša nove dodatke za najbolj ranljive, uvaja odškodninsko odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19.

DZ je sprejel tudi paket o debirokratizaciji, ki bo skrajšal številne dolgotrajne postopke in državljanom prihranil mnogo časa in denarja, ter novelo zakona o DDV.

Novi interventni zakon prinaša izplačilo novih enkratnih solidarnostnih dodatkov. Upokojenci s pokojninami do 732 evrov bodo dodatek prejeli v treh različnih višinah: 130 evrov, 230 evrov ter 300 evrov. Izplačan bo do konca januarja 2022. Kmetje, ki so dopolnili 65 let starosti in imajo manj kot 591,20 evra mesečnih prihodkov, bodo prav tako do konca januarja prejeli 150 evrov. Dva meseca pozneje bodo dodatek v enaki višini prejeli še invalidi in vojni veterani.

Foto: Pixabay

Ob robu seje se je pred poslopjem parlamenta na Trgu republike zbralo nekaj deset protestnikov, ki so menili, da bo novi protikoronski zakon, ki ga je potrdil DZ, omogočal nadaljnje omejevanje človekovih pravic, kar pa je bilo že predhodno umaknjeno iz PKP10.

Z zakonom PKP10 se podaljšujejo nekateri ukrepi, ki bi se sicer letos iztekli. Neizrabljeni lanski dopust bo mogoče koristiti do 1. aprila 2022, tistega za leto 2021 pa do konca prihodnjega leta. Veljavnost turističnih bonov iz lanskega junija se podaljšuje do konca junija 2022. Država bo do takrat prav tako še izplačevala po 500 evrov za vsakega novorojenega otroka. Ena od novosti je povračilo škode za primere zdravstvenih zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19. Kot je pojasnil finančni minister Andrej Šircelj, je cepljenje najbolj varen in učinkovit preventivni ukrep v boju proti covidu-19, v kolikor pa pride do resnih nezaželenih učinkov, se uvaja odškodninska odgovornost.

Foto: Portal DZ

Vlada predlaga, da novega interventnega zakona, tako kot predhodnih zakonov za pomoč gospodarstvu in državljanom ob epidemiji, ni mogoče izpodbijati na referendumu. Ustrezen sklep o tem bo DZ potrjeval v prihodnjih dneh.

Predsednik vlade Janez Janša se je ob sprejetju interventnega zakona zahvalil vsem poslancem SDS, NSi, Konkretno, DeSUS, obema poslancema italijanske in madžarske manjšine ter vodji strokovne skupine dr. Mateju Lahovniku. Gre za zakon, ki je spisan v dobro vseh v Sloveniji, še posebej revnih, ki so prizadeti zaradi višjih cen ogrevanja, pojasnjuje Janša, ki je pozdravil tudi sprejem zakona o debirokratizaciji, na katerem je delal Ivan Simič. Nov zakon bo skrajšal številne birokratske postopke.

Stroški hitrih testov se bodo delodajalcem krili iz proračuna, in sicer za čas od 8. novembra do konca januarja 2022 v višini 92,50 evra na delavca, ki se mora samotestirati.

Na področju varovanja zdravja PKP10 podaljšuje možnost prerazporejanja zdravstvenega kadra, financiranje telemedicinske obravnave ter možnost koriščenja treh dni odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika. Med ukrepi za pomoč podjetjem je Šircelj izpostavil nov ukrep kreditiranja preko Slovenskega podjetniškega sklada. Na področju gospodarstva se do konca leta 2022 podaljšuje tudi veljavnost interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji. Zakon določa prednostno obravnavo pri pristojnih organih za investicije s seznama, na katerega je vlada najprej uvrstila 349 projektov in ga nato še razširila.

Foto: Pixabay

Novost PKP10 je tudi dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah za čas od 11. novembra do konca junija 2022. Za nazaj, in sicer za delo v času razglašene epidemije, bodo dodatek prejeli tudi poklicni gasilci.