Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji: UTAPLJANJE V PLASTIKI

Foto: Arhiv RT

V organizaciji Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji je v Kopru potekala okrogla miza o ponovni uporabi plastike in poslovnih priložnostih, ki jih ta prinaša. Svet se utaplja v plastiki in Evropski parlament je nedavno sprejel pravila za zmanjšanje in tudi nekatere prepovedi prodaje plastike za enkratno uporabo.

“Danes se že utapljamo v plastični embalaži, ki konča drugje, kot v zbirnih centrih, njena proizvodnja in uporaba pa se samo še povečujeta. Ocene ne govorijo v prid svetli prihodnosti, po nekaterih napovedih naj bi se v prihodnjih letih količina v okolju početverila,” je na okrogli mizi poudarila evropska poslanka Romana Tomc, ki je za politično skupino ELS na odboru za ekonomske zadeve pripravljala mnenje o novi direktivi: “Menim, da je postopna prepoved uporabe nekaterih plastičnih izdelkov pravi način reševanja tega problema. Zmanjšanje bo lahko že samo od sebe vodilo do tega, da nekaterih izdelkov ne bomo več uporabljali, posledično tudi proizvajali. Seveda bodo ta pravila vplivala tudi na industrijo, kateri pa je potrebno dati čas za prilagoditev.”

Foto: Pixabay

Veliko lahko naredimo že doma: “Najprej pravilna vzgoja, kasneje pa ustrezna kaznovalna politika in dajatve so kombinacija ukrepov, ki bo pripeljala do končnega cilja, dolgotrajne spremembe na bolje. Veliko je v rokah državne politike, precej težje pa je spremeniti našo zavest in razmišljanje. Zato je potrebno z ustrezno vzgojo pričeti že v zgodnjem otroštvu,” je za konec dodala Romana Tomc.