Pedro Opeka med kandidati za nagrado Sveta Evrope Raoul Wallenberg

Foto: gov.si - Kot misijonar Pedro Opeka že 32 let deluje na Madagaskarju, kjer pomaga najrevnejšim

Vlada Republike Slovenije se je seznanila z informacijo o nominaciji Pedra Opeke za nagrado Sveta Evrope Raoul Wallenberg za leto 2022 za izjemne dosežke na humanitarnem področju.

Nagrado Raoul Wallenberg vsaki dve leti podeljuje Svet Evrope v sodelovanju s švedsko vlado in madžarskim parlamentom. Podeli se jo posamezniku, skupini ali organizaciji, ki deluje v poslanstvu Sveta Evrope. Vrednost nagrade je 10.000 evrov. Podeljena bo 17. januarja 2022 na sedežu Sveta Evrope v Strasbourgu. Rok za izdajo nominacij je 31. oktober 2021.

Duhovnik in misijonar Pedro Opeka s svojim dolgoletnim delovanjem in izjemno požrtvovalnostjo izpolnjuje pogoje za nagrado, ki bo pomembno prispevala h krepitvi njegovega humanitarnega dela. Nominiranec svoje življenje že več desetletji posveča najrevnejšim in najranljivejšim prebivalcem Madagaskarja, so v obrazložitvi zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Pedra Opeko so za omenjeno nagrado Sveta Evrope predlagali tudi Slovenska Karitas, Misijonsko središče Slovenije, Radio Ognjišče in mednarodni predlagatelj Vincentian Family Homeless Alliance (oziroma Famvin Homeless Alliance – FHA) s sedežem v Rimu.

Foto: gov.si – Pedro Opeka

V treh desetletjih svojega misijonarstva je Opeka vzpostavil več kot 18 vasi z vso potrebno infrastrukturo. Otrokom je omogočil izobraževanje v vrtcih, osnovnih, srednjih in poklicnih šolah, pred kratkim pa je ustanovil tudi univerzo. S pomočjo humanitarne pomoči Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije se na njegovo pobudo 100.000 prebivalcem Madagaskarja zagotavlja osnovno zdravstveno oskrbo in zagotavlja prehransko varnost za otroke in najranljivejše prebivalce v času virusne pandemije.

Pedro Opeka se je rodil leta 1948 v Buenos Airesu staršem slovenskega rodu. Družina je zapustila Slovenijo po tragičnih dogodkih ob koncu druge svetovne vojne. Kot misijonar že 32 let deluje na Madagaskarju, kjer pomaga najrevnejšim. Njegovo poslanstvo je ljubezen in sočutje. Spomladi je slovenski premier Janez Janša v imenu slovenske države Opeko in njegovo humanitarno organizacijo Akamasoa, ki deluje v predmestju Antananariva na Madagaskarju, predlagal za Nobelovo nagrado za mir.