Urška vabi na Sveto Goro: SKULPTURA NA PREVALU

Foto: OF

Krožišče na Prevalu je bogatejše za skulpturo pastirice Urške iz Grgarja. Zanjo ima največ zaslug podjetnik Oton Filipič iz Ravnice, ki jo je izdelal skupaj s sinom Andrejem.

Pastirica Urška Ferligojeva (1526-1544) iz Grgarja vabi na Skalnico, kjer se ji je po ustnem in zapisanem izročilu leta 1539 prikazala Jezusova mati Marija in jo prosila, naj pove ljudstvu, da ji tam zgradi hišo in jo prosi milosti.

Foto: Arhiv Oton Filipič

Pastirica Urška je silhueta iz najbolj znane podobe prikazanja Marije na Skalnici, slikarja Clemente del Neria, ki sem jo prejel v dar od strica duhovnika. Skulptura simbolizira nastanek romarskega in turistično kulturnega svetišča,“ pravi podjetnik Oton Filipič, ki poudarja pomen krožišča, ki je združilo dve nevarni in nepregledni križišči in predstavlja stično točko, ki povezuje dolino s Sveto Goro in kraje na Trnovsko-Banjški planoti.

Foto: OF

V kontekstu širitve turističnih potencialov si želimo, da bi se lahko čimprej uredila cesta iz Svete Gore v Grgar, kjer je pred rojstno hišo Urške Ferligoj tudi njen spomenik. Ker cesta skozi Grgar za avtobuse ni primerna, bi bila potrebna obvoznica nad Grgarjem v dolžini okoli 500 metrov, s priključkom na glavno cesto nad pokopališčem,“ pojasnjuje Filipič in dodaja: „Za to si prizadevamo že dlje časa. Zadeva je v pristojnosti novogoriške mestne občine. Verjamemo, da sedanji župan te priložnosti ne bo zamudil.“