Temperature se v teh dneh dvignejo visoko, popoldevi se segrejejo nad 35°C. Čeprav se zdi, da tako vroče, kot je te dni, pa res še ni bilo, so še ne tako dolgo nazaj vremenoslovci v naših krajih izmerili še višje temperature zraka. Pasja vročina bo v naslednjih dneh pojenjala, pasji dnevi pa bodo še trajali do natanko 23. avgusta.

Čeprav danes z njim najpogosteje želimo povedati, da je res hudo vroče, pa izraz ‘pasji dnevi’ v osnovi nima nič z vročino. Izhaja namreč iz astrologije – konec julija začne na nebu s Soncem vzhajati tudi velika sijoča bledorumena zvezda Sirij, Sirius v ozvezdju Velikega psa, ena najsvetlejših zvezd, poimenovana tudi pasja zvezda. Da je prav ona kriva za vročino so bili prepričani že stari Rimljani, hkrati pa jim je pritrdila tudi narava, saj je med 23. julijem in 23. avgustom običajno res ‘pasje vroče’, tako da se niti psom ne da več tekati naokoli in običajno leno poležavajo v kakšni senci.

Medtem ko letošnje ‘pasje dni’ še čakamo, pa so temperature že poletele v nebo, danes naj bi dosegle 35°C. Vendar niso najviše, čeprav se tako zdi. Preverili smo temperature zraka v Vipavski dolini za zadnjih 5 let. Še bolj toplo kot v teh dneh je bilo slabo leto nazaj, ko smo 22. julija zabeležili kar 40,3°C. Precej toplo je bilo tudi na začetku poletja 2019, saj je bil 27. junija zabeležen najvišji toplotni index doslej, občutili smo temperaturo kar 47,9°C. Toplotni indeks namreč združuje vpliv temperature zraka in relativne vlažnosti ter določa navidezno temperaturo, ki pa jo dejansko občutimo. Današnji toplotni indeks naj bi tako segal tja do 38°C.

Pa se še malo ohladimo – v zadnjih petih letih je bila najnižja temperatura v Vipavski dolini zabeležena 28. februarja leta 2018, termometer se je ustavil pri -8,9 °C. Najbolj deževen mesec je bil september 2022, ko smo 25. septembra zabeležili tudi največ padavin v enem dnevu. Z največjo močjo pa je deževalo 23. junija lani, ko je v bila v določenem trenutku intenziteta padavin tako močna, da bi lahko v eni uri zapadlo kar 768 mm dežja.

Statistika je relativna in je ne gre prav resno jemati. Zelo resen pa je nasvet za pasje dni: medtem ko čakamo nove temperaturne rekorde, popijmo dovolj tekočine, v času največje vročine ne hodimo na prosto, privoščimo si počitek in kak dodaten sladoled. In še – za Goro statistika ne velja, tam gor je tudi poleti prijetno hladno.

Uredništvo
Vir: Občina Ajdovščina