Park miru in Briški krog miru na Sabotinu

Foto: Mateja Pelikan (FB MONG)

Na Sabotinu so včeraj odprli Center za obiskovalce Sabotin – Park miru in tematsko pot Briški krog miru. Muzejska zbirka bo obiskovalcem predstavila bogato dediščino prve svetovne vojne in soške fronte, prvič pa bo predstavljena tudi raznolika flora in favna zaščitenega območja Sabotin.

Vzpostavitev inovativnega multimedijskega centra z muzejsko zbirko predstavlja Sabotin kot osrednjo referenčno točko na Poti miru od Alp do Jadrana, ob tem pa obiskovalcem predstavi zgodovino soške fronte in naravne znamenitosti Sabotina.

Nekdanji vojaški stražnici sta bili v lasti slovenskega obrabnega ministrstva, ki pa ju je novogoriška občina že pred leti dobila v svojo last. V večji stavbi je nastala gorska koča z manjšim muzejem ostalin prve svetovne vojne, ki so jih našli v okolici, saj je bil Sabotin eno večjih bojišč na območju soške fronte med prvo svetovno vojno. V drugi, manjši stavbi je novogoriška občina s pomočjo evropskih sredstev uredila interaktivni muzej.

Foto: Mateja Pelikan (FB MONG)

Multimedijski center bo sprva odprt ob sobotah in nedeljah ter praznikih med 10. in 18. uro. V sosednjem objektu je obiskovalcem na voljo tudi gostinska ponudba.

Center za obiskovalce je nastal v okviru strateškega projekta WALKofPEACE, Trajnostni razvoj dediščine prve svetovne vojne med Alpami in Jadranom v okviru programu Interreg Italija-Slovenija. Zanj so namenili 350.000 evrov, od tega 213.00 evrov evropskih sredstev. Za ureditev pohodne krožne poti Briški krog miru je Občina Brda namenila 45.000 evrov, od katerih so približno polovico dobili iz evropskih skladov.