V nastavitvah naših telefonov lahko preverimo, koliko časa dnevno v povprečju porabimo za gledanje v ekran. Številka, ki se pojavi, je pogosto osupljiva, saj so tehnološki pripomočki postali središče naše pozornosti.

“Družbena omrežja so zgrajena na strahu pred tem, da bi kaj zamudili, zato sem imel občutek, da ne morem odložiti telefona,” je za BBC povedal 16-letni Luke Martin. Luke seveda ni edini, ki se sooča s to težavo.

Študija, ki jo je izvedel Harvard, kaže, da uporaba družbenih omrežij aktivira dele možganov, ki se sprožijo tudi pri jemanju drog, kar povzroča zaskrbljenost med strokovnjaki in uporabniki.

V Angliji ima že četrtina otrok, starih med pet in sedem let, svoj pametni telefon. Prekomerna uporaba teh naprav lahko močno vpliva na duševno zdravje, zato strokovnjaki priporočajo uvedbo starostnih omejitev. Nekateri starši in mladi uporabniki se zato odločajo za zamenjavo pametnega telefona z “neumnim” telefonom, kot je to storil Luke. Njegov telefon omogoča pošiljanje sporočil, klice, ustvarjanje map in še nekaj drugih osnovnih funkcij. Na to alternativo se obračajo tudi mladi starši, ki želijo omejiti čas, preživet na družbenih omrežjih, in več časa nameniti družini. Povpraševanje po starih verzijah telefonov je v ameriških trgovinah tako naraslo, da so se ponovno založile z njimi.

Odmik od pametnih telefonov ni tako preprost, kot se zdi. Nekatere šole na primer zahtevajo uporabo pametnih telefonov za dostop do določenih aplikacij, kar otežuje prehod na manj pametne naprave. Ker pametni telefoni prinašajo velike zaslužke, tehnološke firme nimajo interesa spodbujati bolj zdravih navad. Problem nastane, ko se kot družba zavedamo vseh negativnih posledic izpostavljenosti ekranom, vendar jih še naprej spodbujamo in realno življenje premeščamo v digitalni svet.

Za “neumni” telefon se je odločil tudi znani slovenski glasbenik Jan Plestenjak. Januarja letos je naznanil, da se umika z družbenih omrežij in si bo vzel premor, ki ga bo namenil pisanju novih pesmi. Takšne odločitve znanih osebnosti lahko služijo kot zgled in spodbuda drugim, da razmislijo o svojih navadah glede uporabe pametnih telefonov in družbenih omrežij.

Spletno uredništvo