Otvoritev Hiše dobre volje v ajdovskih Palah

Foto: Občina Ajdovščina

Včeraj so v ajdovskih Palah slovesno predali namenu nov dnevni center Hišo dobre volje, ki je vrata odprl pod okriljem Doma starejših občanov Nova Gorica. Slovesen prerez traku sta izvedla direktor DUNG Bojan Stante in župan Tadej Beočanin.

Slovesnost so popestrili mladi nastopajoči iz OŠ Danila Lokarja, OŠ Šturje, OŠ Dobravlje in Glasbene šole Vinka Vodopivca. Prav preplet mladih in starejših ob novi Hiši dobre volje in že obstoječi Hiši mladih bo pomembno vodilo tudi v prihodnje. Medgeneracijsko sodelovanje je namreč eno od temeljih stebrov občinske strategije, so zapisali na spletni strani ajdovske občine.

Vesel sem, da smo uspeli skupaj z Domom upokojencev Nova Gorica splesti uspešno in trdno sodelovanje. Prepričan sem, da bo Hiša dobre voljo s svojo lokacijo, opremo in dobro voljo risala mnogo nasmeškov na obraz našim starostnikom,“ je ob odprtju med drugim dejal ajdovski župan Tadej Beočanin, direktor novogoriškega Doma starejših občanov Bojan Stante pa je dodal: „Zanimanja je bilo že na samih predstavitvah veliko, kar kaže na to, da je to ena izmed oblik storitve za starostnike, ki je zelo pomembna. Zlasti z vidika, da ljudje lahko ostanejo doma in da obenem krepijo socialne stike. Je pa to tudi bistveno cenejša oblika varstva, kot je bivanje v domu.“

V Hišo dobre volje, ki bo odprta vsak delavnik od ponedeljka do petka med 7. in 17. uro, je že vpisanih šest obiskovalcev, v prihodnjem tednu pa pričakujejo še šest novih. V hiši bo lahko hkrati 20 starostnikov, starejših od 65 let ali mlajše osebe, ki se srečujejo s težavami demence ali kognitivnega upada.

K dobremu počutju v Hiši dobre volje bosta pripomogla tudi čudovita narava in mir na mestnem obrobju. V objektu se največ prostora namenja za bivanje (189,2 m²) in zunanjo teraso (60,80 m²), vsebuje pa tudi pomožne prostore in manjši zunanji vhod.