Opeharjeni delavci Agroinda: KAM JE IZGINIL DENAR?

Foto: Pixabay

Nekdanji ukrajinski lastniki naj bi med drugim in tretjim stečajem finančna sredstva z Agroindovega računa prenesli na račune drugih podjetij, tudi v tujino. Delavcem dolgujejo 807.000 evrov, vsakemu okrog 17.000 evrov.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je kar trikrat razglasilo stečaj podjetja iz Vipave. Prvi dve odločitvi je po pritožbi ukrajinskih lastnikov višje sodišče razveljavilo, šele v tretje pa je bil stečaj potrjen. Andrej Perdan, stečajni upravitelj Agroinda je vložil kazensko ovadbo zoper posameznike, ki jih sumi, da so izvršili kaznivo dejanje. Sum, da so se dogajale nepravilnosti, se je pojavil že v preteklosti, a so ga lahko začeli utemeljevati šele, ko je bil objavljen tretji stečaj in je ta postal pravnomočen. Na transakcijskem računu Agroinda je bilo po preklicu drugega stečaja okrog 300.000 evrov, tega denarja pa po Perdanovem tretjem prihodu naj ne bi bilo več.

Foto: Pixabay – Kam je izginilo 300.000 evrov, se sprašuje stečajni upravitelj Agroinda

Sekretar odbora sindikata kmetijstva in živilske industrije za Primorsko in Notranjsko Bojan Kramar pravi, da Slovenija doslej še ni bila priča takšnemu stečaju. Očitno pa vseh zapletov okrog Agroinda še ni konec. Vpleteni namreč še čakajo na odločitev vrhovnega sodišča o pritožbi ukrajinskih lastnikov zoper imenovanje Perdana za stečajnega upravitelja, medtem ko je sam stečaj že postal pravnomočen. Tako Kramar kot sindikalna zaupnica v Agroindu Silvana Turina in predsednik sveta delavcev Andrej Furlan so prepričani, da je pritožba na imenovanje stečajnega upravitelja neupravičena in pomeni le zavlačevanje stečajnega postopka. V zakonskem roku bodo nanjo odgovorili, konec meseca pa je nato pričakovati odločitev sodišča.

Foto: Pixabay

Delavci so februarja dobili odločbe ter izplačilo svojih terjatev iz državnega jamstvenega sklada. Na poplačilo celotnega dolga bodo morali počakati do prodaje Agroindovega premoženja. Sodišče je prodajo Aagroinda že dovolilo, na prvi dražbi pa bo cena zanj znašala 2,4 milijona evrov.

Uredništvo