Po pogovorih s pristojnimi službami na obeh straneh meje je dogovorjeno, da bo onesposobitev najdene letalske bombe ob železniški postaji v Novi Gorici potekala v nedeljo, 23. julija, med 10. in predvidoma 14. uro. To so v petek potrdili na novinarski konferenci, ki je potekala v novogoriški Občinski palači, na kateri so bili prisotni predstavniki pristojnih služb, ki bodo pred in med samo akcijo poskrbeli za varnost prebivalstva, ki je bilo o natančnem poteku akcije obveščeno s pomočjo medijev, družbenih omrežij in letakov, ki so jih prejeli v poštne nabiralnike.

Pred začetkom, ki ga bo označil zavijajoči zvok sirene, ki traja eno minuto, bo treba izvesti popolno evakuacijo prebivalcev znotraj 400-metrskega varnostnega pasu. V nadaljnjih 200 metrih pa bo gibanje na prostem v času onesposobitve prepovedano. Akcija bo potekala usklajeno na obeh straneh meje.  Na italijanski strani so evakuacijski pas določili pri 600 metrih.

Novogoriški župan Samo Turel je na današnji novinarski konferenci dejal: »Danes še enkrat obveščamo prebivalce Nove Gorice, da se bo onesposobitev letalske bombe izvajala v nedeljo, 23. julija, od 10. do predvidoma 14. ure. Evakuirano bo 400-metrsko območje okoli mesta najdbe bombe. Za 600 metrov pa je odrejena prepoved gibanja. Začetek akcije bo označen z zvokom sirene, kot tudi njen zaključek. Za vse tiste, ki se nimajo kam umakniti, bo zbirno mesto v občinski stavbi. Vse prebivalce prosim, naj spoštujejo navodila in usmeritve pristojnih. Prebivalci naj mirno zapustijo svoje domove in počakajo na zaključek akcije. Še enkrat se želim zahvaliti Policiji, Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Državni enoti za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, Civilni zaščiti Mestne občine Nova Gorica, Javni gasilski službi v Novi Gorici ter Rdečemu križu Slovenije za vso pomoč pri akciji, ki je usklajena z italijansko stranjo. Evakuiranih bo približno 1.100 ljudi, toliko jih je prijavljenih na naslovih.«

Poveljnik civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica Andrej Biaggio je povedal, da bo v nedeljo prisotnih okoli 150 pripadnikov civilne zaščite ter da so svojo prisotnost potrdila tudi tri goriška prostovoljna gasilska društva.

Novinarska konferenca, foto: Ana Rojc

Neli Skočaj, sekretarka RKS OZ Nova Gorica, je ob celotnem nedeljskem dogajanju izpostavila, da bodo predstavniki Rdečega križa poskrbeli za prevoz in pomoč nepokretnih ali slabše pokretnih ljudi, prav tako bodo poskrbeli za primerno namestitev v zbirnem centru, ki bo organiziran v občinski stavbi.

Novinarska konferenca, foto: Ana Rojc

Poveljnik civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač je izpostavil dejstvo, da je onesposobitev letalske bombe vezana na eno občino ter da bo regijski štab civilne zaščite nudil pomoč in podporo civilni zaščiti Mestne občine Nova Gorica. Zagotovili bodo prevozna sredstva za evakuacijo prebivalstva, kakor tudi vozilo, ki bo preneslo bombo na drugo lokacijo, na kateri bo onesposobljena.

Poveljnik Javne gasilske službe v Novi Gorici Simon Vendramin občanom, ki bodo morali zapustiti svoje domove, svetuje, naj pred odhodom zaprejo vsa okna, polkna ali rolete, vrata, izključijo vse naprave ter poskrbijo za živali. Vozila naj parkirajo v garaži ali pa izven 600-metrskega varnostnega pasu. Zaradi onesposobitve bombe bodo v okolici zaprte tudi nekatere ceste. Tako začetek kot konec aktivnosti bo oznanila sirena za nevarnost. Področje bodo pristojni nadzorovali z brezpilotnimi letalniki.

Komandir Policijske postaje Nova Gorica Sejad Jušić je povedal, da bo osrednja naloga policije skrb, da nepooblaščene osebe ne vstopajo na območje rumene oz. zelene cone. V primeru kršitev bodo ukrepali. Spomnil je tudi, da ne bo dovoljeno parkiranje na železniški postaji. Prebivalci pa naj umaknejo svoja vozila izven 600-metrskega varnostnega pasu že dan ali dva pred izvedbo akcije.

Novinarska konferenca, foto: Ana Rojc

Prav posebej se na nedeljsko akcijo seveda pripravljajo člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS). Tik ob najdišču bombe so že izkopali več kot štiri metre globoko jamo, ki so jo obdali s kar 125 balami sena, ki merijo v višino dobre štiri metre. Skupna višina zaščite tako znaša več kot osem metrov

Kot je povedal član državne enote NUS Aljaž Leban, s takšno pregrado kar se da omejijo razmet delcev in učinek udarnega vala, če bi morali bombo onesposobiti z izzvano detonacijo. Vendar bodo ta način uporabili šele v skrajnem primeru.

Bombo bosta najprej poskušala onesposobiti pirotehnika, ki bosta na bombi najprej poskusila odstraniti dva vžigalnika. Če jima to ne bo uspelo, bodo poskusili bombo deaktivirati z odpiranjem oziroma rezanjem na daljavo. Ob tem jo bodo položili v globoko izkopano jamo, zavarovano z balami sena, ki bodo morebitno eksplozijo usmerile proti odprtemu in nenaseljenemu območju proti Solkanu.

Predstavniki vseh pristojnih služb prosijo, naj prebivalci upoštevajo njihova navodila, saj bodo na terenu poskrbeli za skupno varnost vseh prebivalcev Nove Gorice.

Za vse tiste, ki želijo zapustiti mesto, pa je potrjeno, da bosta v nedeljo zjutraj iz Nova Gorica odpeljala tako avtovlak ob 6.32 kot tudi potniški vlak ob 7.35 (slednji je zelo priljubljen med kolesarji in izletniki). Opozoriti je treba, da parkiranje na območju železniške postaje ne bo mogoče, na vlak pa se potniki lahko vkrcajo na solkanskem železniškem postajališču.

Spletno uredništvo
Vir: Mestna občina nova gorica, foto:Ana Rojc