Omejitev zbiranja ljudi: NAJVEČ DESET

Vir: gov.si

Zaradi širjenja novega koronavirusa, je vlada danes sprejela odlok, s katerim je zbiranje od petka omejeno na največ 10 ljudi. Zbiranja oz. prireditve z udeležbo do 500 ljudi bodo možne v primeru pozitivnega mnenja NIJZ, a bo na teh dogodkih prepovedana strežba pijače in hrane, pojasnjuje minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je napovedal tudi strožji nadzor na petkovih protestih.

Po besedah ministra odlok velja za zbiranje na javnih krajih in vseh drugih prostorih, vključno z zasebnimi, kar pa ne pomeni, da bo inšpekcijski nadzor možen v stanovanju posameznika. Spoštovanje odloka bodo lahko inšpektorji nadzorovali v zasebnih druženjih, recimo v restavracijah, gostilnah ali društvih.

Pri omejevanju omogočanja zakusk na prireditvah so po Hojsovih besedah sledili ugotovitvam epidemiologov, da je bilo kar nekaj okužb v zadnjem času posledica porok, pogrebščin, zabav kolektivov ter pogostitev na različnih prireditvah.

Foto: Pixabay

Hojs je napovedal, da lahko protestniki na kolesih od petka naprej pričakujejo, da jih bo policija bolj dosledno identificirala in kaznovala ob nespoštovanju odloka. Dodal je namreč, da so bila “petkova kolesarjenja ena najbolj evidentnih in grobih kršitev zadnjih mesecev”.

Odlok ne predvideva nobenih izjem, kar pomeni, da bodo tudi verske organizacije morale dobiti soglasje NIJZ za obrede z udeležbo nad 10 ljudmi. S tem odlokom ne urejajo zbiranja in dejavnosti v šolah, opredeljujejo pa popoldanske dejavnosti, ki jih ne organizirajo šole.