Omejitev druženja nad 6 oseb: PREPOVED NOČNEGA GIBANJA

Foto: gov.si

Na sinočnji dopisni seji je vlada sprejela omejitev druženja nad šest ljudi in prepoved gibanja ponoči, od 21. do 6. ure. Slednja začne veljati jutri ob 21. uri, je na novinarski konferenci povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Po polnoči se zmanjšuje dovoljeno število oseb, ki se lahko zbirajo skupaj na prostem, in sicer z 10 na šest. Edina izjema so družinski člani oziroma člani istega gospodinjstva. Prepovedani so vsi shodi, prireditve, verski obredi oziroma maše ob navzočnosti vernikov, poroke in vse prireditve, tudi v edini oranžni Obalno-kraški regiji.

V torek začne veljati tudi omejitev gibanja v nočnem času. Izjeme od te prepovedi so po navedbah Hojsa prihod in odhod na delo ter odpravljanje nevarnosti za ljudi, premoženje in življenje.

“Od polnoči dalje ni več možnosti prehajanja med regijami,” pojasnjuje notranji minister. Izhod iz regije je možen le še za delo, opravljanje gospodarske, gozdarske in podobne dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za življenje in premoženje, pomoč ostarelim, dostop do zdravstvenih storitev ali lekarn, za nujne primere ter izvajanje nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih, upravnih in drugih organov ali za oskrbo oseb s posebnimi potrebami. Izjema bo tudi dostop do posesti ali objektov v drugih statističnih regijah, kamor se lahko odpravijo vsi člani gospodinjstva.

Foto: Pixabay

Meja statističnih regij ne bo več mogoče prečkati zaradi koriščenja turističnih rezervacij. Državljani, ki že imajo rezervirane aranžmaje izven regije, naj jih prestavijo, poziva Hojs.