Okuženi internist iz šempetrske bolnišnice: V STIKU Z BOLNIKI

Foto: ML, Pixabay

V bolnišnici v Šempetru so na današnji novinarski konferenci potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom v goriški regiji. Oboleli je zdravnik na internističnem oddelku bolnišnice, ki je bil v ponedeljek tudi v stiku z bolniki.

Oboleli zdravnik, ki se je ob koncu prejšnjega tedna vrnil iz Italije, je bil v ponedeljek v službi. Zaradi slabega počutja se je testiral, test pa je bil pozitiven.

V karanteni so ostali vsi zaposleni iz šempetrske bolnišnice, ki so v ponedeljek delali skupaj z njim (štiri medicinske sestre in štirje zdravniki). 66 zaposlenim v bolnišnici, ki so bili v ponedeljek z obolelim v stiku, so vzeli brise, vendar še delajo z maskami. V stiku z obolelim zdravnikom so bili bolniki, ker je zdravnik delal tudi v ambulanti. Območni epidemiolog bo o možnostih okužbe v toku današnjega dne obvestil vse bolnike, ki so bili v ponedeljek v ambulanti.

Foto: Pixabay

Ker šempetrska bolnišnica nima infekcijskega oddelka, so doslej vse bolnike, za katere so sumili na okužbo s koronavirusom (dva odrasla in dva otroka), poslali na infekcijsko kliniko v Ljubljano.

Po besedah strokovne direktorice Dunje Savnik Winkler, delo v bolnišnici poteka nemoteno, opravljajo tudi vse naročene posege in preglede. Zjutraj so na dveh vstopnih točkah v bolnišnico uvedli triažo, kjer zdravstveni delavci že ob vstopu obiskovalce povprašajo o zdravju. Obiski v bolnišnici so prepovedani, za enega zdravega obiskovalca so dovoljeni le na pediatriji. Pri porodih je dovoljena prisotnost soprogov.

Foto: Pixabay

Na intenzivnem oddelku šempetrske bolnišnice imajo 12 postelj; polovica jih je namenjenih nekirurškim bolnikom. Kot je pojasnila Savnik Winklerjeva, bodo v primeru porasta števila obolelih s koronavirusom delo in oddelke reorganizirali tako, da bo dovolj prostora tudi za tovrstne bolnike.