Okužba z virusom Zahodnega Nila: BREZ SMRTNE NEVARNOSTI

Foto: Pixabay

V Pordenonu so zaznali prvi primer okužbe z virusom Zahodnega Nila (VZN). Za okuženo osebo naj ne bi bilo večjih zdravstvenih tveganj in ni v smrtni nevarnosti.

Pordenonska občinska uprava je napovedala, da bo poskrbela za nujno dezinfekcijo manjšega mestnega predela, da ne bi prišlo do nadaljnjega razvoja ličink komarjev, poroča Primorski dnevnik. Tamkajšnji prebivalci bodo morali med posegom zapreti okna ter odklopiti klimatske naprave, omenjeni mestni predel pa bo zaprt za pešce in promet.

Foto: Pixabay

V zadnjem obdobju iz različnih evropskih držav poročajo o vse več smrtnih primerih zaradi okužbe z VZN. Žrtve beležijo v Italiji, Grčiji in Srbiji, virus pa so odkrili tudi na Hrvaškem, Madžarskem in v Romuniji. Glavni prenašalci virusa, ki lahko prizadene osrednji živčni sistem, so okuženi komarji. Težja oblika bolezni se razvije predvsem pri imunsko oslabelih ali starejših bolnikih.

Foto: Pixabay

Kot poroča spletna stran Slovenskega društva za boj proti nalezljivim boleznim, poznamo tri oblike bolezni zaradi okužbe z VZN. Večina okužb (kar okrog 80 odstotkov) poteka brez posebnih znakov. V manj kot 20 odstotkih nastopijo simptomi, značilni za gripo (vročina, glavobol, bolečina v mišicah in izpuščaj). Pri manj kot 1 odstotku okuženih se lahko razvije težja nevrološka bolezen, ki lahko povzroči vnetje možganskih ovojnic in možganovine z naslednjimi znaki: glavobol, otrdelost v vratu, zmedenost, šibkost mišic, ohromelost, koma. Smrt nastopi v manj kot 1 primeru na 1.000 zbolelih. Težave večinoma izzvenijo same od sebe, v primeru hujših zdravstvenih težav pa pride v poštev lajšanje le teh z ustreznimi zdravili. Cepiva za preprečevanje okužb z VZN pri ljudeh ni.

Uredništvo