Okusi ob meji v Gorici se približujejo: 350 STOJNIC IZ 44 DRŽAV

Foto: FB Gusti di frontiera

Približuje se letošnja prireditev Okusi ob meji, ki se bo med 21. in 24. septembrom odvijala na ulicah in trgih Gorice. Na voljo bo kar 350 stojnic, na katerih se bodo s svojo kulinarično ponudbo predstavljali kuharski mojstri iz 44 držav.

Program in novosti štirinajste edicije so predstavili goriški župan Rodolfo Ziberna, pristojna občinska odbornica Arianna Bellan ter Paolo Stefanelli, Anna Cacciaguerra in Gianluca Madriz, predstavniki zavoda Ersa, družbe Udine&Gorizia fiere in Trgovinske zbornice Julijske krajine, ki skupaj z Deželo FJK podpirajo štiridnevni poulični praznik.

Kot pravi goriški župan Rodolfo Ziberna je zanimanje za udeležbo na prireditvi Okusi ob meji iz leta v leto večje. Občina je prejela kar 900 prošenj za sodelovanje, ki jih je vložilo 510 različnih ustanov, združenj in drugih subjektov. Tehnična komisija, ki določa tudi lokacijo vasi in stojnic, jih je na podlagi raznolikosti in kakovosti ponudbe sprejela 350. Poostreni bodo varnostni ukrepi. Ob obvezni uporabi plastičnih kozarcev bodo povečali tudi število varnostnikov, ki bodo opremljeni z detektorjem kovin, megafonom in svetilko, bolje pa bodo označili tudi izhode.

Foto: FB Gusti di frontiera

Letošnji Okusi ob meji prinašajo tudi nekaj novosti. Kot poroča Primorski dnevnik se bodo na goriški prireditvi prvič predstavile Rusija in azijske republike. Stojnice z dobrotami iz teh držav bodo na Verdijevem korzu med Ljudskim vrtom in Oberdanovo ulico. Vračajo se tudi Vegetarijanska vas, ki jo bodo postavili pred muzejem Sv. Klare in stojnice z grškimi jedmi. Slovenska vas bo letos pred goriško mestno hišo, madžarska stojnica s priljubljenimi kurtoš kolači, pred katero vsako leto nastajajo dolge vrste sladkosnedov, pa bo tokrat na začetku Ulice Roma. Raštel in njegove prazne trgovine bodo kot v prejšnjih letih zaživeli ter se z Nunsko ulico spojili v Ulico okusov, medtem ko bodo na območju nekdanje tržnice na debelo in v Boccacciovi ulici kot običajno na voljo zlasti ribje jedi. Salon okusov, ki ga prirejajo z zavodom Ersa in ki je posvečen srečanjem z gosti, ostaja na Trgu sv. Antona. V primeru slabega vremena bodo dogodki potekali v dvorani Dore Bassi.

Uredništvo