Odziv SDS Nova Gorica na obvladovanje migrantskih tokov na slovensko-italijanski meji: NE GRADNJI ZIDOV!

Foto: ML

»Železno zaveso, žičnate meje in zidove smo Evropejci že občutili, na Goriškem smo jih tudi že zdavnaj presegli.«

V mestnem odboru Slovenske demokratske stranke Nova Gorica v celoti zavračamo kakršnokoli misel, sploh pa namen, v kolikor ta dejansko obstaja, da bi na Goriškem ponovno vzpostavili poostren policijski nadzor, sploh pa da bi postavljali kakršnekoli fizične ovire pri prehodu meje znotraj schengenskega območja. Obenem žal tudi ugotavljamo, da so za take neresne napovedi s strani nekaterih na italijanski strani odgovorni tudi vladajoči na slovenski strani, saj s tem, ko se premalo resno in odgovorno odzivajo na ilegalne prehode hrvaško-slovenske schengenske meje, prilivajo nekaterim desnim skrajnostim na italijanski strani samo dodatno vodo na mlin. V tem kontekstu je tudi vprašljivo koristna pobuda, ki je prišla s slovenske strani, da se na naši zahodni meji, torej znotraj območja »schengen«, oblikujejo skupne mešane policijske patrulje.

V mestnem odboru SDS Nova Gorica podpiramo stališča narodne politične stranke Slovencev v deželi Furlaniji-Julijski krajini Slovenska skupnost, ki je zamisel o postavitvi fizičnih pregrad na meji med FJK in Slovenijo označila za popolnoma noro in verjetno tudi težko uresničljivo. Slovenci, ki živimo ob meji, se še vedno dobro spominjamo fizične in psihološke teže bodeče žice in oboroženih graničarjev JLA s psi, ki so mejo stražili in žal po ukazih tudi streljali in ubijali prebežnike, ki so bežali iz levičarskih komunističnih diktatur. Dobro se spomnimo tudi noč in dan zastraženih mejnih prehodov, kjer smo čakali na dvojne kontrole in kjer so nam jugoslovanski cariniki z osebnimi pregledi večkrat kratili osnovno dostojanstvo. Danes se teh časov nekateri želijo spominjati z nostalgijo in anekdotičnostjo, kar pa ne olepšuje dejanske slike takratnih razmer.

Foto: ML

Vse to je, hvala Bogu, mimo, prebivalci na obeh straneh meje živimo povezani, se obiskujemo, izmenjujemo dobre prakse in gradimo skupne projekte. Narasla je kulturna izmenjava. Posebej velja poudariti, da smo s tem na goriškem pridobili in se močneje povezali predvsem Slovenci na obeh straneh meje. Goriški prostor mora v tem kontekstu biti tudi formalno, v okviru Evropske zveze, nadgrajen v evropsko prestolnico sožitja tu živečih Furlanov, Italijanov in Slovencev in njihovih kultur. Mlajši občani, ki se prejšnjih časov niso zavedali ali takrat še niso bili rojeni, se niti ne spominjajo niti si ne predstavljajo časa, ko je meja pomenila hudo oviro in ne priložnosti, čeprav bi si ga najbrž morali, glede na težnje, da se levičarske skrajnosti takratnega komunističnega režima pozabijo.

Neodgovorne izjave nekaterih na italijanski strani, ki bi lahko vodile v ponovno vzpostavitev pregrad in drugih omejitev prostega pretoka ljudi, je potrebno argumentirano zavrniti in odgovorne odvrniti od konkretnih dejanj. Posledice, ki sta jih pustili obe strašni vojni ter kruti povojni dogodki, se na našem prostoru v duhu resnice počasi, a vztrajno celijo. Ne dovolimo, da jih reciklirane, skrajno desne ali skrajno leve, ideologije ponovno okrvavijo.

SDS Nova Gorica