Odziv koprske škofije na koncert partizanskega zbora v cerkvi na Sveti Gori

Foto: Sveta Gora, facebook

V svetogorski romarski baziliki se je tudi letos odvijala maša za pokojne partizane in vse žrtve druge svetovne vojne. Večinoma je bil ta dogodek v preteklosti pozitivno sprejet, letošnja prireditev, ki jo je organiziral gvardijan p. Bogdan Knavs, pa je zaradi nastopa partizanskega pevskega zbora znotraj cerkve vzbudila veliko pozornosti in dvignila precej prahu.

Veliko vernikov se s koncertom partizanskega zbora znotraj cerkve ni strinjala. Kaj v posvečen prostor sodi in kaj ne? Oglasila se je tudi koprska škofija. Kot je za portal Blagovest v imenu škofije pojasnil tiskovni predstavnik Božo Rustja, koprski škofijski ordinariat za omenjeni koncert ni prejel nobene prošnje, kot veljajo pravila za koncerte v cerkvah, zato ga tudi ni odobril. „Po pravilih, ki veljajo za celotno Cerkev, se v sakralnih prostorih lahko izvaja samo glasba, ki je napisna za cerkveno rabo. Pater, ki ga navajajo kot organizatorja dogodka, je redovnik in je za svoje ravnanje odgovoren svojim redovnim predstojnikom,” dodaja Rustja.

Foto: svetagora.si

K izjavi je bil pripisan še odlomek iz knjige Marijina hiša, ki jo je napisal frančiškan p. Pavel Krajnik. Leta 1989 sta knjigo izdala Frančiškanski provincialat Ljubljana in Frančiškanski samostan Sveta Gora, na strani 109 pa je zapisano: „Zato je partizansko poveljstvo ukazalo tudi Sveto Goro bombardirati iz letal 27. aprila 1945. Sveto Goro pa je tisti dan pokrivala megla in letala niso odvrgla bomb, temveč so odletela, ne da bi izpolnila povelje. Čez dva dni pa so Nemci zapustili Sveto Goro. Vojne je bilo konec.“