Odsevi srebrnega časa v Idriji: SPOMIN NA RUDARJENJE

Foto: FB Rudnik živega srebra Idrija

Na Mestnem trgu v Idriji so se s postavitvijo piramide in krogle v obliki kapljice živega srebra začeli dogodki iz letošnjega cikla Odsevi srebrnega časa.

Osrednji namen sedmih dogodkov, ki jih do 24. oktobra organizirata Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija in Založba Bogataj s soorganizatorji, je negovati spomin na rudarjenje v Idriji.

Glavna tema letošnjega cikla je žganje živosrebrne rude v najzgodnejšem obdobju idrijskega rudnika v 16. in prvi polovici 17. stoletja, ko še ni bilo žgalnih peči in so rudo v okolici Idrije žgali v glinenih posodah.

Z dogodki v drugem največjem živosrebrovem rudniku na svetu, želijo zlasti mladim približati pomen dediščine živega srebra v tem mestu, ki je vpisano na Unescov seznam svetovne dediščine.

Foto: FB Rudnik živega srebra Idrija

V okviru cikla pripravljajo tudi podzemno popotovanje po Antonijevem rovu skozi 240 let geološke zgodovine, lov na Perkmandlčkov zaklad, predstavitev življenja in dela slovenskega naravoslovca Žige Zoisa ter knjige idrijske rojakinje, upokojene profesorice Marije Kacin iz Trsta o Zoisovih skoraj neverjetnih povezavah s slavnim Giacomom Casanovo.