Odprtje Skupnostnega centra v Novi Gorici

Foto: Twitter

V prenovljeni stavbi nekdanjega samskega doma Primorja v Novi Gorici so odprli Skupnostni center. Vrednost prenove je okrog 1,3 milijona evrov. Otvoritve se je udeležil tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj.

Mestna občina Nova Gorica je stavbo od Primorja v stečaju kupila pred sedmimi leti. Prenova stavbe, ki bo tudi energetsko sanirana, se je začela lanskega maja. Po prenovi bo v poslopju v treh etažah kar 1.100 kvadratnih metrov uporabnih površin.

Foto: Twitter

V skupnostnem centru so poleg večjih prostorov za brezdomce tudi prostori več humanitarnih organizacij. V zgornjem nadstropju je bivalna skupnost za osebe s težavami v duševnem zdravju. V okviru Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) GO bodo odprli tudi istovrstni center za individualne obravnave, prostore pa bo dobila tudi informacijska točka v okviru EZTS GO.

Minister Cigler Kralj je ob tej priložnosti obiskal tudi Varstveno delovni center v Stari Gori. Ker se srečuje z velikim pomanjkanjem prostora, jim obljubil pomoč pri reševanju težav. Kasneje je obiskal tudi Univerzo v Novi Gorici, Zavod za zaposlovanje v Novi Gorici ter Dom upokojencev Gradišče.

Mestna občina Nova Gorica je za projekt Skupnostnega centra namenila skoraj 478.000 evrov, iz evropskega sklada za regionalni razvoj bodo namenili 280.000 evrov, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo prispevalo 70.000 evrov, preko združenja EZTS GO pa je bilo za investicijo na voljo še 316.000 evrov. Skoraj 200.000 evrov povratnih sredstev je za sanacijo namenilo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.