Odpravljena nočna omejitev gibanja: OSTAJA OMEJITEV MED REGIJAMI

Foto: Twitter

Vlada je na sinočnji dopisni seji sprejela načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 in podaljšala epidemijo za 30 dni. Odpravila je omejitev nočnega gibanja, v veljavi pa še naprej ostaja prepoved zbiranja in prireditev ter prehajanja med regijami, ki je dovoljeno le izjemoma. Spremembe so tudi pri izjemah za vstop v državo, so zapisali na spletni strani Vlade RS.

Od današnjega dne ne bo več obvezno nošenje maske na prostem, razen, ko ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Še vedno bo obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih. Prav tako maske ne bo treba nositi osebam, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Med regijami bo prehod možen z negativnim testom PCR, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, prav tako bodo lahko regije prehajali tisti, ki so bili cepljeni ali so covid-19 že preboleli v določenem obdobju pred opravljeno potjo. Prav tako bo možno regije, Tako kot doslej bo mogoče regije prehajati za odhod na delo, za nujna vzdrževalna dela ali pomoč osebi, ki jo potrebuje, izjema velja tudi za vzdrževalna dela in sezonska opravila, za tranzit čez regijo in za nujno vzdrževanje groba.

Začasno so prepovedane vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Minister, pristojen za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, lahko dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez.

Foto: Pixabay

Odlok o ukrepih na področju športa, ki začne veljati v ponedeljek, določa, da bo dovoljena samostojna ali strokovno vodena individualna športno-rekreativna dejavnost ter brez-kontaktna športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Pri izvajanju športne vadbe v skupinah bo potrebno neprekinjeno vzdrževanje vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Takšna vadba bo dovoljena na zunanjih površinah oziroma na prostem in v zaprtih prostorih.

Verski obredi so po vladnem odloku dovoljeni, če je mogoče zagotoviti minimalen možen stik med udeleženci, redno prezračevanje oz. ventilacijo objektov, razkuževanje rok in nošenje zaščitnih mask. Število oseb pri verskih obredih je omejeno na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov oz. več udeležencev, če gre za osebe iz istega gospodinjstva. Petje bo še naprej prepovedano.

Foto: ML

Še naprej bo veljala začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev neposredno končnim uporabnikom, kar ne velja za knjižnice, muzeje in galerije ter storitve ponujanja dostopa in ogleda kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino. Pri vseh izjemah je treba upoštevati predpisane varnostne ukrepe in omejitve.

Od ponedeljka se znova odpirajo tudi vrtci, osnovne in srednje šole. Predvideni so tudi izpiti in seminarji na fakultetah do deset ljudi. V tej fazi bodo dovolili individualni pouk v glasbenih šolah ter izvedbo baleta in sodobnega plesa.

Foto: ML

Znova je dovoljeno izvajanje uradnih športnih tekmovanj na državnem nivoju (članska, mladinska in kadetska), na evropskem (npr. evropski pokali) oziroma mednarodnem nivoju in velikih mednarodnih športnih prireditev, ki so opredeljene v 74. členu Zakona o športu.