Danes odprava karantene, v naslednjih dneh sproščanje večine ukrepov

Foto: Twitter Vlada RS - Janez Poklukar, minister za zdravje

Število okužb z novim koronavirusom v Sloveniji upada, zmanjšuje se tudi število hospitalizacij. V primeru stika z okuženim ni več potrebna karantena, v naslednjih dneh pa nas čakajo nove sprostitve ukrepov.

Za vstop v Slovenijo tako ne bo več potreben pogoj PCT in tudi ne bo več napotitev v karanteno na domu.

V primeru tveganega stika z okuženim s koronavirusom od danes ni več potrebna karantena. Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da se oseba sedem dni po zadnjem tveganem stiku z okuženim v skupnem gospodinjstvu samotestira. Vlada bo v naslednjih dneh sporočila, katere ukrepe bo sprostila in kateri bodo še naprej ostali v veljavi.

Vir: FB Vlada RS

Razmere smo proučili in se seznanili z epidemiološkimi podatki. Glede na hitro spreminjajoče se razmere bomo ukrepe sproščali preudarno. Prosimo za potrpljenje in razumevanje,“ pojasnjuje minister za zdravje Janez Poklukar.

V petek so v Sloveniji opravili 2.427 PCR-testiranj in 86.503 hitrih antigenskih testov ter potrdili 3.731 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 88.410 primerov aktivnih okužb. Zaradi covida-19 je trenutno hospitaliziranih 835 bolnikov, intenzivno nego jih potrebuje 109, je objavila Vlada RS.

Vir: FB Vlad RS

Še nekaj usklajevanj in večina ukrepov bo v naslednjih dneh opuščenih,“ je na Facebooku sporočil predsednik vlade Janez Janša. Dodal je, da pogoj PCT začasno ostaja samo še v najbolj kritičnih dejavnostih, zaščitne maske pa v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu, medtem ko bo vse ostalo sproščeno. Ob tem je pozval k upoštevanju priporočil tudi v prihodnje.