Odpovedan festival idrijske čipke: JUBILEJ LETA 2022

Foto: FB Festival idrijske čipke

Strokovni in upravni svet festivala idrijske čipke sta odločila, da letošnjega jubilejnega festivala ne bo zaradi slabšanja epidemioloških razmer v državi. Preložili so ga na prihodnje leto. Avgusta načrtujejo izpeljavo praznika idrijskih žlikrofov.

Četudi letos jubilejnega festivala idrijske čipke ne bo, bodo vseeno organizirali vsaj tri strokovne čipkarske dogodke, in sicer razstavo Društva klekljaric idrijske čipke na gradu Gewerkenegg, razstavo učenk in učencev Čipkarske šole Idrija ter razstavo oblikovalke in izdelovalke sodobne avtorske čipke Tine Koder Grajzar. Prav tako si želijo, da bi klekljarice, klekljanje in idrijsko čipko vključili v ostale letošnje poletne idrijske prireditve.

Ob ugodnih epidemioloških razmerah načrtujejo v Idriji v poletnem času kar nekaj prireditev. Kot je povedala direktorica Zavoda za turizem Idrija Valerija Božič, nameravajo sezono poletnih dogodkov odpreti s prireditvijo Idrija oživi, ki jo želijo povezati z dogodki Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija Rudnik oživi. Načrtujejo tudi prireditve v okviru Tedna evropskih geoparkov, po obeh avgustovskih osrednjih prireditvah bodo oktobra potekali tradicionalni Odsevi srebrnega časa, v načrtu pa je tudi tudi izvedba prvega Festivala industrijske kulture.

Foto: visit-idrija.si

21. avgusta bo v Idriji tradicionalni praznik idrijskih žlikrofov. Lani so prireditev zaradi epidemije preselili na športno-rekreacijsko območje idrijske Mejce ter jo povezali s tekaškim dogodkom Hg Trail Idrija. Tako prizorišče kot tek ostajata tudi letos. Poleg gastronomske ponudbe bodo izpeljali tekmovanje v kuhanju divjačinske bakalce, dodali kraft pivo, vina regionalnih vinarjev ter osvežilne pijače, ohranili pa tudi zavezanost družinam prijaznemu vzdušju in trajnostni izvedbi. Načrtujejo tudi nekaj novosti, med drugim sodelovanje z ambasadorji in promotorji idrijskih žlikrofov, prenovljeno grafično podobo, promocijske izdelke in spominke.