Odlok o obvezni uporabi zaščitnih mask: DOSLEJ BREZ KRŠITEV IN GLOB

Foto: Pixabay

Od petka, ko je začel veljati odlok o obvezni uporabi zaščitnih mask in razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih, do vključno nedelje zdravstveni inšpektorji niso ugotovili kršitev, zato niso izrekli nobene globe. Obiskali so 142 gostinskih obratov in 48 prireditev, med njimi tudi kolesarski maraton Franja.

Inšpektorji so v petek, soboto in nedeljo skupno obiskali 208 različnih objektov, med njimi 16 trgovin in dve javni stranišči. Ustavili so se na več dogodkih, tudi na nogometnih tekmah, kulturnih prireditvah, porokah in prostorih za piknik.

Višina globe za kršenje odloka določa zakon o nalezljivih boleznih in znaša od 400 do 4.000 evrov.

Foto: Pixabay

Inšpektorji so poleg upoštevanja priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) preverjali predvsem obvezno nošenje zaščitne maske. Maske so nosili tako zaposleni kot stranke, prav tako niso ugotovili neskladnosti pri uporabi razkužil.

Vlada se je za ponovno obvezno uporabo zaščite za obraz ter razkuževanje rok v zaprtih javnih prostorih na seji minuli teden odločila zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom.

Foto: Pixabay

Na zdravstvenem inšpektoratu je zaposlenih 84 pooblaščenih oseb za izvajanje inšpekcijskega nadzora. Na terenu jih je vsak dan med 40 do 60, razporejajo pa se glede na prioritete. V primeru težav pri nadzoru, lahko zaprosijo za pomoč policijo.