V Sloveniji obvezna uporaba mask v zaprtih prostorih: GLOBA ZA KRŠITELJE

Foto: Pixabay

Vlada je z odlokom določila začasno obvezno uporabo zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih ter obvezno razkuževanje rok.

Odlok je vlada sprejela na podlagi ocene strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje.

Foto: Pixabay

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade sporočil vladni govorec Jelko Kacin, Odločitev ne velja za vzgojno-izobraževalne zavode in športno ter rekreativno dejavnost, za katero se glede uporabe zaščitnih mask še naprej uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V primeru, da šole ne bi bile izvzete, bi morali tudi otroci v razredih nositi maske, kar pa ni predvideno, pojasnjuje vladni govorec Jelko Kacin. Vlada je napovedala tudi nadzor uporabe mask. V skladu z določbami zakona o nalezljivih boleznih bodo lahko kršiteljem odloka izrekali tudi globe.

V sredo so v Sloveniji opravili kar 1.653 testiranjih, kar je največ v enem dnevu doslej, potrdili pa 53 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Slabša je tudi epdemiološka slika v večini evropskih držav, tudi v neposredni soseščini.

Foto: Pixabay

Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je opozorila, da se stanje v bolnišnicah slabša. Vse več je hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, vse več pa je tudi takšnih, ki potrebujejo intenzivno nego. Prihaja jesensko-zimsko obdobje, ko klinično ne bo mogoče ločiti, ali ima posameznik covid-19, gripo ali navaden prehlad, zato je po besedah Lejko Zupančeve še bolj pomembno, da ob znakih okužbe dihal nadenemo masko in zaščitimo vse okoli nas.

V sredo je bilo v bolnišnici 26 oseb s covidom-19, štiri so potrebovale intenzivno nego. Včeraj smrtnih žrtev ni bilo. Doslej je v Sloveniji umrlo 134 bolnikov s covidom-19.