Območje Športnega parka ob Soči v Solkanu ni kopališče

Foto: Pixabay (fotografija je simboilična)

Na novogoriški Mestni občini (MONG) opozarjajo, da območje Športnega parka v Solkanu ob reki Soči ni kopališče. Kopanje na tem območju je na lastno odgovornost, pri tem pa je potrebna velika previdnost, so poudarili v sporočilu za javnost.

To območje namreč nima upravljavca in reševalca iz vode, hitrost toka vode pa presega 0,3 metra na sekundo, kar se v urejenih kopališčih ne sme dogajati.

Novogoriška občina je v preteklih dneh na osnovnih šolah izvedla ozaveščevalno akcijo o nevarnosti kopanja v divjih rekah. Pripravili so brošuro in video, ki opozarjata na skrite pasti reke. V sodelovanju z Zavodom za varstvo pred utopitvami pa so izvedli tudi predavanja za učence s splošnimi napotki, na kaj morajo biti pozorni, preden gredo v vodo. Poudarek akcije je bil tudi v razlikovanju med neuradnimi in uradnim kopališči.

“Območje ob Starem jezu na Soči v Solkanu ni kopališče, ker je pretok reke Soče previsok. Raven vode pa se spreminja tudi zaradi delovanja hidroelektrarne Solkan. Prebivalci in obiskovalci se v Novi Gorici lahko ohladijo v letnem bazenu, ki je urejeno kopališče, kjer za varnost skrbi reševalec iz vode,” so na občini zapisali v pozivu uporabnikom.

Foto: ML

MONG je na območju Športnega parka Solkan izvedla več ukrepov za večjo varnost obiskovalcev. Lani so dodali količke in namestili jeklenico, ki označuje začetek zelo nevarnega območja. Uredili so tudi dostop za reševalni čoln. Dodati nameravajo še table, ki bodo posebej opozarjale na bližino hidroelektrarne, kar je pomembno zlasti za goste iz drugih krajev, ki tega območja ne poznajo.

MONG si skupaj s Soškimi elektrarnami Nova Gorica in Kajak klubom Soške elektrarne prizadeva ustvariti takšne pogoje v Športnem parku Solkan, ki bi povečali varnost pred utopitvami na celotnem območju s potrebno signalizacijo in opozorili.