Obilno deževje in močan veter povzročila veliko težav

Foto: GE Kobarid

Včerajšnje celodnevno deževje in ponekod močan veter sta povzročila veliko težav po vsej državi, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Največ je bilo poplav meteornih voda in naraslih rek ter vodotokov, veter je razkril več streh objektov, poplavljeni so bili podvozi, na cestišča so meteorne vode nanesle blato in poplavni material, podrtega je veliko drevja. Narasli potoki in hudourniki so ogrožali več objektov, katere so gasilci zavarovali s protipoplavnimi vrečami.

Gasilci so včeraj zaradi vremenskih nevšečnosti posredovali na kar 284 lokacijah. Aktiviranih je bilo 9 poklicnih in 178 prostovoljnih teritorialnih gasilskih društev. Največ posredovanj so imeli na območjih izpostav Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Trbovlje, Celje in Postojna.

Zaradi padavin se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov, zaradi katerih je bilo zaprtih več cest, narasle so nekatere reke in njihovi pritoki. Poplavljale so reke Kolpa, Poljanska Sora, Logaščica s hudourniškimi pritoki, Ljubljanica s pritoki na običajnih mestih, Gradaščica, Medija v Zagorju in Idrijca. Danes v soboto so možna razlivanja predvsem ob Ljubljanici in Krki ter ob manjših rekah v osrednji, južni in zahodni Sloveniji. Kolpa bo še poplavljala.