Na strani Občine Nova Gorica, so objavili vabilo na današnjo razstavo “Nova Gorica – novo mesto na meji”. Njihovo vabilo objavljamo v celoti:

Vabljeni na odprtje dvodelne razstave »NOVA GORICA – NOVO MESTO NA MEJI« danes, v petek, 21. junija 2024, ob 20. uri na razstavni prostor ob Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica.

Nova mesta – urbane utopije:

Razstava je del projekta “Ab Initio – urbana utopija”, ki je del uradnega programa Evropske prestolnice kulture Nova Gorica 2025. Namenjen je raziskovanju zgodovine Nove Gorice in vzpostavitvi digitalnega arhiva urbane dediščine Nove Gorice. Glavni cilj projekta je ohraniti in promovirati snovno in nesnovno dediščino mesta ter jo soustvarjati skupaj z lokalno skupnostjo. Del projekta je tudi analiza in predstavitev drugih novih (modernističnih) mest, ki so nastale ab initio oziroma od začetka v Evropi dvajsetega stoletja.

Mejna mesta – dvojna mesta:

Razstava je del umetniško-raziskovalnega projekta “Transbordering Laboratory”, ki povezuje organizacije in posameznike iz evropskih dvojnih mejnih mest. Projekt se je začel leta 2021, ko so se trije partnerji iz somestja Nova Gorica-Gorica, Frankfurt na Odri-Słubice in Valga-Valka namenili raziskati in obiskati preostala mejna dvojna mesta v Evropi, dokumentirati življenje in čezmejne aktivnosti v njih ter sestaviti mrežo civilne sfere dvojnih mest. Na razstavi bomo predstavili koncept dvojnih mest, nekaj razmislekov okoli življenja čezmejnih skupnosti ter specifična dognanja o čezmejnem življenju izbranih krajev. Društvo humanistov Goriške je eden vodilnih partnerjev projekta Transbordering Laboratory.

Razstavo sta omogočila Mestna občina Nova Gorica in Zavod GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture Nova Gorica 2025.

Zasnova razstave: Blaž Kosovel in Miha Kosovel

Oblikovanje Saša Nikić

Organizacija: Zavod Magistrala, Društvo humanistov Goriške

Vljudno vabljeni.

 

Spletno uredništvo,

Vir: Občina Nova Gorica