Novogoriški nogometaši odpotovali v Atene: ZAČETEK PROJEKTA PANIONIOS

Foto: ML - Novinarska konferenca pred odhodom v Atene; od leve Alen Jogan, Miran Srebrnič, Nejc Berce in Sebastjan Komel

Potem, ko so slovenski podprvaki v prvem predkrogu Lige Evropa s skupnim izidom 4-2 preskočili armensko oviro Širak (2-0, 2-2), jih v drugem čaka še težja naloga. Panionios je favorit, a belo-modri ne izobešajo bele zastave. 

Danes ob 5.30 se začenja misija Atene. Po avtobusnem prevozu do brniškega letališča (tržaško je namreč zaprto) bodo ob 8.00 s čarterskim poletom krenili proti grški prestolnici, kjer jih čaka peklenska vročina. Tako klimatska, jutri naj bi se termometer povzpel celo do 40 stopinj celzija, kot tudi tekmovalna na stadionu Nea Smyrni, ki sprejme 11.700 gledalcev. Po zadnjih informacijah, ki prihajajo iz Aten, naj bi se na četrtkovem srečanju, ki se začenja ob 22.00 po lokalnem času oz. uro prej po srednjeevropskem, zbralo lepo število domačih temperamentnih pristašev. Vsaj 5.000, morda celo več. Panionios, ki je zadnje grško prvenstvo zaključil na petem mestu, bo namreč odigral prvo uradno tekmo v novi sezoni. Navijači rdeče-modrih, ki so dvakrat osvojili grški pokal, pričakujejo gladko zmago.

Foto: Panionios FC

“Panionios ima tehnično in fizično zelo močno ekipo. Zavedamo se, da so Grki favoriti, a naš cilj je, da jih premagamo. Razmišljam, da bi igrali z dvema napadalcema. Če želimo upati na napredovanje, bo namreč potrebno tudi tvegati,” pozitivno razmišlja goriški trener Miran Srebrnič, ki je povlekel zanimivo primerjavo: “Imajo podobno ekipo kot Udinese. Pozimi smo Videmčane v pripravljalnem srečanju po dobri predstavi tudi premagali. Če bomo pravi, lahko presenetimo. Seveda bo potrebno igrati precej bolje, kot pred tednom dni proti Širaku. Predvsem na sredini igrišča bomo morali zaigrati precej agresivneje. Panionios še ni v top formi, kar utegne biti naša priložnost. Na prvi tekmi si želim ugodnega rezultata. Recimo 1-1. Tudi tesen poraz ne bi bil slab pred povratnim dvobojem v Novi Gorici. Veseli me, da se v Športni park vračajo gledalci.”

Gorica se bo še tretjič v evropskem tekmovanju srečala z grškim predstavnikom iz Aten. V pokau Uefa sta bila Panathinakos in Aek uspešnejša. Morda je napočil čas za prvi grški skalp. Če bo Gorica uspešna, se bo veselila jubilejnega desetega napredovanja. Naj se uresniči pregovor: v tretje gre rado!

Foto: Panionios FC – Na stadionu Nea Smyrni v Atenah čaka Novogoričane peklensko vzdušje

Panionios, četrti najpomembnejši klub iz Aten (po Panathinakosu, Olympiakosu ter AEK-ju) se v evropsko tekmovanje vrača po devetih letih. Leta 2008 se je prebil v tretji krog takratnega pokala Intertoto, kjer ga je izločil Napoli, ki ga je takrat vodil Edy Reja. Sinje modri iz Neaplja so obe tekmi tesno dobili z 1-0. Največjega uspeha v Evropi se je Panionios veselil v sezoni 1998/99, ko se je prebil v četrtfinale pokala evropskih pokalnih zmagovalcev. Izločil ga je rimski Lazio.

Tekmo v Atenah bodo vodili sodniki iz Portugalske. Glavni bo Hugo Miguel. Povratni dvoboj bo že prihodnji četrtek, 20. julija ob 20.45 v novogoriškem Športnem parku.

ML