Novogoriška občina išče partnerja za ureditev padalskega centra na Lijaku

Foto: parklijak.com

Novogoriška mestna občina (MONG) si želi območje Lijaka razviti v urejeno destinacijo športno-turističnega pomena. Z javnim pozivom išče zasebnega partnerja za projekt ureditve padalskega centra na Lijaku. Rok za oddajo vlog je 5. november.

Mestna občina Nova Gorica od zasebnega partnerja pričakuje, da bo na območju Lijaka zagotovil infrastrukturo ter izvajal gospodarsko dejavnost v delu objektov, na preostalih objektih in infrastrukturi pa omogočil brezplačno uporabo obiskovalcem. V sklopu partnerstva v MONG želijo na omenjenem zemljišču zagotoviti objekte in infrastrukturo za padalce ter druge obiskovalce območja, kolesarje, sprehajalce in druge rekreativce. Predvidevajo najmanj 13 javnih brezplačnih parkirišč, večnamenski objekt, ki vključuje gostinski objekt s servisnimi prostori, javne sanitarije, sejno sobo oz. center za zveze ter servisni objekt, ki naj bi bil namenjen zagotavljanju prve pomoči.

Uroš Komel, član županove Strateške komisije za šport in športni turizem in član društva Polet pravi, da skupaj z MONG gojijo ambiciozne načrte za prihodnost in si želijo, da bi destinacija Lijak ponujala vrhunsko ponudbo. „To pomeni, da ne ponudimo zgolj naravnih danosti, ampak celotno turistično ponudbo. Padalci si želimo tudi, da bi nov večnamenski objekt na pristajališču služil temu namenu in da bi z zasebnikom složno sobivali ter sodelovali,“ poudarja Komel.

Foto: parklijak.com

Kot sporočajo iz MONG, je občina doslej poskrbela za parkirišče z 28-imi parkirnimi mesti za osebna vozila, pri čemer sta dve namenjeni invalidom. Elektro Primorska je vkopala podzemni 20 KV daljnovod električne napeljave in odstranila nadzemni daljnovod, ki je predstavljal nevarnost za padalce. Na vzletišču je bila v letu 2019 izvedena razširitev, lani so ob njem postavili WC, letos pa dve novi mizi in štiri klopi.