Nova stavba za invalidno mladino v Stari Gori: ČAKALI 20 LET

Foto: MONG

Včeraj so odprli bolnišnični oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori. Na prepotrebno novo stavbo so čakali skoraj 20 let.

Investicijo v vrednosti 5,2 milijona evrov je s 4,5 milijoni skoraj v celoti pokrilo ministrstvo za zdravje. Pol milijona evrov so prispevali večji donatorji, 200.000 evrov pa je dodala šempetrska bolnišnica. V drugo fazo naj bi ministrstvo za zdravje vložilo še dodaten milijon evrov.

Otroke bodo iz šempetrske bolnišnice v Staro Goro začeli seliti po zimskih počitnicah. Spomladi bodo nadaljevali urejanje prostorov za rehabilitacijo odraslih po poškodbi glave v prvem nadstropju.

V bolnišničnem oddelku skrbijo za zdravljenje in rehabilitacijo otrok z različnimi razvojnimi motnjami, ki prihajajo tako s Primorske kot iz drugih delov države. Mnogim otrokom lahko pomagajo v tamkajšnjih ambulantah, pri težjih oblikah cerebralne paralize pa je pogosto potrebno bolnišnično zdravljenje.

Foto: Pixabay

Oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori deluje od leta 1952. Stare stavbe so po dolgoletni uporabi postale neprimerne, zaposleni in uporabniki so se v njih soočali s prostorsko stisko, zato so se odločili za novogradnjo.

V zadnjih letih v Stari Gori skrbijo tudi za mladostnike po poškodbi glave v prometnih nesrečah ter za odrasle z nevrološkimi težavami po možganski kapi oz. s podobnimi stanji, ki nujno potrebujejo rehabilitacijo pred odpustom iz bolnišnice.