Nova Gorica ponuja svojega »Mozarta«: MESTO VRTNIC Z BURBONČICO

Foto: FB Nova Gorica Tourism

­­Le kdo še ni slišal za Mozarta? Avstrijskega skladatelja iz Salzburga Wolfganga Amadeusa poznajo praktično vsi Zemljani, nekaj podobnega velja tudi za čokoladne kroglice polnjene z marcipanom, ki nosijo njegovo ime. Nekdaj je veljalo, da ima Nova Gorica toliko vrtnic kot je njenih prebivalcev, odslej pa naj bi se ponašala tudi po sladkemu spominku, ki nosi njen značilen vonj in okus. Ste je morda že okusili? Burbončico namreč…

Foto: ML

Novogoriški gostinci, ki sodelujejo pri projektu GoGourmet, so med predlogi izbrali pralino, katere osnovna sestavina so tudi vrtnice, in jo poimenovali burbončica. Slednja bo od septembra naprodaj kot spominek.

S predstavniki goriških restavracij in gostiln, ki so pristopile k projektu GoGourmet, so v Novi Gorici pripravili delavnico, na kateri so pripravljali štiri sladice z vrtnicami pri mojstru sladic Gorazdu Potočniku. Med njimi so skoraj soglasno izbrali pralino z vrtnicami in čokolado, ki jo ob 70-letnici mesta vrtnic skupaj s pobudnikom projekta Turistično zvezo Nova Gorica podarjajo mestu kot spominek. Gostinci bodo še naprej ponujale tudi druge jedi in sladice z vrtnicami.

Foto: FB Nova Gorica Tourism

Na Goriškem vlada med gostinci veliko zanimanje za vključitev v kulinarično znamko GoGourmet, ki postaja platforma “za povezovanje in širjenje goriških sestavin in receptov na jedilnike lokalnih gostincev”. Obenem skrbi za izmenjavo znanj ter zastopanje tipičnih goriških jedi in vipavskih vin v drugih slovenskih kulinaričnih regijah.

Uredništvo