Nova Gorica Evropska prestolnica kulture 2025: GREMO! BREZMEJNO.

Foto: ML

Nova Gorica bo skupaj z nemškim mestom Chemnitz nosila naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) 2025. Kandidaturo je pripravila v sodelovanju s čezmejno Gorico. Poimenovali so jo Go! Borderless, Gremo! Brezmejno.

Na Goriškem so prepričani, da so zmagali, ker je kandidatura zrasla iz dolgoletnega in živega sodelovanja obeh mest in regije. Kandidatura je imela ves čas polno in nedeljeno politično podporo v obeh Goricah, celotni severnoprimorski regiji in deželi Furlaniji-Julijski krajini.

V Novi Gorici so razglasitev EPK 2025 pričakali na skupnem trgu obeh Goric, na Trgu Evropa, kjer so skupno že proslavili vstop Slovenije v Evropsko unijo. Veselje ob razglasitvi je bilo nepopisno, na njem pa so sodelovali člani občinskih oblasti iz Nove Gorice in Gorice.

Foto: ML

V Novi Gorici so napovedali, da bodo samo v letu 2025 pripravili več kot 600 različnih kulturnih dogodkov ter več kot 60 projektov z različnimi partnerji. Skupno se bodo preko projektov povezovali z 251 partnerji, ki poleg Slovenije prihajajo še iz 34 drugih držav.