Nov primer okužbe s koronavirusom v Novi Gorici: VČERAJ V SLOVENIJI 122

Foto: ML

V sredo so v Sloveniji opravili 2.848 testov na okužbo z novim koronavirusom, 122 oseb je bilo pozitivnih, kar znaša dobre štiri odstotke. Nov primer okužbe so potrdili v Novi Gorici. V sredo sta umrla dva bolnika s covidom-19, sporoča Vlada RS.

Trenutno je v Sloveniji 1.427 aktivno okuženih. V bolnišnicah se zdravi 63 bolnikov s covidom-19, 13 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Iz bolnišnice so v sredo odpustili devet bolnikov.

Okužbo z novim koronavirusom so v torek potrdili v 53 občinah po državi; največ znova v Ljubljani, in sicer 24. V Mariboru, Domžalah in Črni na Koroškem so odkrili po osem okužb, po štiri pa v Kranju, Kamniku, Slovenski Bistrici, Pivki in Litiji. Nov primer okužbe so znova zabeležili tudi v novogoriški občini, kjer je 11 aktivno okuženih (skupaj doslej 33 primerov). Največ aktivnih okužb je trenutno v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Pivki, Kamniku in Domžalah.

Foto: FB Vlada RS

Včeraj so okužbo z novim koronavirusom potrdili tudi pri dveh zaposlenih v osnovnih šolah in treh vzgojiteljicah. Pet okužb so zabeležili med učenci, tri med dijaki ter dveh otrocih iz vrtca.

Dvotedenska pojavnost znaša 68,4 primera na 100.000 prebivalcev. Večinoma gre za lokalne vire okužb. Največ oseb se okuži na praznovanjih in večjih domačih dogodkih. Veča se število okuženih med zdravstvenimi delavci in v domovih za starejše. Trenutno je okuženih več žensk kot moških, največ okužb pa je v starostni skupini od 45 do 54 let, pojasnjuje Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Foto: Pixabay

Karantena je v Sloveniji trenutno odrejena 2.526 osebam. V času karantene zboli okoli deset odstotkov ljudi.

Delež okužb, ki so vnesene v državo, se je zmanjšal. Epidemiologi beležijo vnose iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Kosova ter Avstrije. Tudi drugod po Evropi narašča število okužb. Največ primerov beležijo v Franciji in Španiji, število pa narašča tudi na Balkanu in v Skandinaviji, pojasnjuje Nuška Čakš Jager.