Neuspešna ustavna obtožba zoper predsednika vlade Janeza Janše

Foto: zajem zaslona - Janez Janša, predsednik Vlade RS

Tudi tokratni poskus leve opozicije, da bi zrušila vlado se ni obnesel. Poslanci so namreč sinoči z 42 glasovi za in 44 glasovi proti zavrnili predlog ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše.

Glasovanja se je udeležilo 87 poslancev. Za ustavno obtožbo je glasovalo 42 poslancev LMŠ, SD, Levice, SAB in poslanske skupine nepovezanih poslancev. Proti je bilo 44 poslancev koalicijskih SDS, NSi in SMC ter opozicijske SNS, dva poslanca DeSUS in poslanca manjšin. Poslanec DeSUS Franc Jurša je bil vzdržan. Za obtožbo pred ustavnim sodiščem, bi bilo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. V primeru, da bi bil predlog ustavne odločbe izglasovan, bi o njej presojalo ustavno sodišče.

Ustavno obtožbo so vložili poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB, ki Janši očitajo kršenje več členov ustave in zakonov. Med drugim so izpostavljali, da se je Slovenija decembra lani odrekla dodatni kvoti cepiva proti covidu-19, s tem pa številne državljane prikrajšala za pravico do zdravstvene oskrbe. Prav tako so Janši očitali vmešavanje v delo tožilstva ter kršenje ustave in zakona o državnem tožilstvu v postopku imenovanja evropskega delegiranega tožilca ter neizpolnjevanje obveznosti do Slovenske tiskovne agencije. Kot je bilo razvidno v razpravi v DZ, so bile obtožbe brez osnove in očitno zgolj še en poskus rušenja aktualne vlade, ki se je za levo opozicijo znova klavrno zaključil.

Foto: zajem zaslona

V ustavni obtožbi je “toliko absurdnih stvari, da na vse niti nima smisla odgovarjati, tudi se nima smisla prepirati okoli tega,” je v popoldanskem nagovoru v DZ povedal premier Janez Janša. Glede na število precepljenih proti covidu-19, prebolevnikov in trenutno epidemiološko stanje v državi je možno pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja in bo lahko država prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljena, pravi Janša, ki pričakuje, da bo okrevanje po epidemiji v Sloveniji hitrejše od povprečja članic EU.