Nocoj se začenja festival Jazz Cerkno 2017: DESET ZASEDB V TREH DNEH

Foto: Pixabay

Dvaindvajseta izvedba enega najbolj priznanih jazz festivalov v goriški regiji se danes začenja v Cerknem.  V treh dneh se bo zvrstilo deset skupin. Jazz Cerkno 2017 bo nocoj na pokritem trgu sredi mesta zagnal Big Band RTV Slovenija, ki v tokratnem sodelovanju s festivalom gosti saksofonista Jako Kopača in avstrijskega bobnarja in aranžerja Reinholda Schmölzerja.

Danes bo sledil nastop kvarteta, na mednarodnem prizorišču enega najbolj uveljavljenih slovenskih jazzistov, kitarista Sama Šalamona, večer pa bo sklenil etiopski klaviaturist in harmonikar Hailu Mergia, eden izmed pionirjev ethio-jazz glasbe.

Foto: FB Jazz Cerkno

Na programu festivala bo tudi veliko spremljevalnih dogodkov, med katerimi velja izpostaviti razstavo fotografij Žige Koritnika in udeležencev njegovih delavnic, okroglo mizo o položaju jazza in improvizacije v medijih, tradicionalno delavnico za otroke in delavnico divje hrane pod vodstvom Daria Corteseja.

Preizkušeni akterji improvizirane in eksperimentalne glasbe iz Švice, Srbije, Hrvaške in Slovenije, zbrani pod imenom Šalter Ensemble bodo začeli petkov program. Slovenski člani kolektiva so Tomaž Grom, Samo Kutin in Irena Tomažin. Izpod prstov ameriškega trojca Smith-Taborn-Maneri se bosta prepletala skladanje in improvizacija. Kot zadnji bo v petek nastopil portugalski RED trio, ki bo ob pomoči finskega kitarista Raoula Björkenheima mešal jazz, rock in elektroniko.

Foto: FB Jazz Cerkno

Sobotno dogajanje se bo začelo že v popoldanskih urah v družbi izjemno priljubljene jazz kitaristke Mary Halvorson, večerni del pa bo odprla še ena odlična slovenska glasbenica, pianistka Kaja Draklser, ki bo nastopila z oktetom v Amsterdamu delujočih glasbenikov. Kot predzadnjemu bo oder pripadel ameriškemu kvartetu čelistke Tomeke Reid, ki pluje med jazzom, novo klasiko in improvizacijo, poskočno sklepno dejanje festivala pa bo izvršil mladi finski trio Mopo.

Uredništvo