Nocoj ob 20.45 Gorica – Panionios: EVROPSKI NAČRT PLUS 3

Foto Lado - Gorica nocoj potrebuje zmago s tremi goli razlike.

Pred slovenskimi podprvaki je težka naloga. Pred tednom dni so v prvi tekmi drugega predkroga Lige Evropa v Atenah z 0-2 izgubili proti Panioniosu, nocoj ob 20.45 pa jih čaka še povratni dvoboj v Športnem parku. Za napredovanje v tretji predkrog potrebujejo belo-modri zmago s tremi goli razlike. Težko, a potrebno je verjeti v presenečenje. Nenazadnje varovanci Mirana Srebrniča nimajo česa izgubiti, lahko pa poskrbijo za podvig.

Foto Lado – Goriška ekipa, ki je začela dvoboj v Atenah.

V grški prestolnici Gorica ni prikazala želene igre, ki jo je krasila v drugem delu minulega prvenstva. Premalo je bilo agresivnosti, preveč napak. Na sredini igrišča so bili boljši Grki, ki imajo v svoji ekipi nekaj dobrih igralcev. Ob tem velja poudariti, da so bili Novogoričani v drugem polčasu oškodovani, saj jih je portugalski sodnik prikrajšal za povsem regularen gol Osujia. “Zares škoda.  Če bi nam sodnik gol priznal, bi seveda imeli veliko večje možnosti za napredovanje. A sedaj moramo razmišljati le o povratnem dvoboju. Nič še ni izgubljenega. Spomnimo se tekme s Širakom, ko smo na gostovanju zmagali z 2-0, doma povedli z 1-0, zatem pa trepetali. Dobro se moramo postaviti na igrišču in uspešno napadati. Morda nam bo uspelo,” razmišlja goriški vratar Grega Sorčan, ki je v Atenah dvakrat klonil vsaj trikrat pa imenitno posredoval. Njegov kolega v vratih petouvrščene ekipe zadnjega grškega prvenstva, Dravograjčan Matic Kotnik, ki je v pretekli sezoni branil barve Celja, je pred tednom dni debitiral v dresu Panioniosa. Mreže sicer ni zadržal nedotaknjene, a ga je rešila sodniška odločitev. Dela ni imel veliko, že takoj pa je lahko spoznal temperamentne navijače, ki so ga že po prihodu na ogrevanje pričakali z ovacijami: “Ja, navijači so res enkratni. Zadovoljni smo z izidom 2-0, ki pa nam še ne zagotavlja napredovanja. Tudi povratno srečanje moramo odigrati zelo resno in poskušati čimprej zadeti, kar bi nas približalo tretjemu predkrogu. Veselim se skoka v Slovenijo, saj se bom lahko po tekmi znova srečal z družino, znanci.”

Pravico na goriški zelenici bodo delili sodniki iz Ukrajine. Glavni bo 40-letni Anatoliy Abdula, ki prihaja iz Kharkiva. Mednarodni sodnik je od leta 2012, v zadnjih dveh sezonah pa je bil izbran za najboljšega sodnika ukrajinske Premier lige.

 

Foto Lado – Grega Sorčan, najboljši v goriški ekipi v Atenah, razmišlja o preobratu.

Gorica bo nocoj odigrala 52. tekmo v evropskem tekmovanju. Za jubilejno deseto napredovanje v evropskem tekmovanju potrebuje zmago s tremi goli razlike. Če bodo belo-modri dvoboj dobili z 2-0, bosta na sporedu dva podaljška po 15 minut. V kolikor bi se rezultat ne spremenil, bi o napredovanju odločale 11-metrovke. Zmagovalca tega dvoboja čaka v tretjem krogu boljši iz dvoboja KR Reykjavik – Maccabi Tel Aviv. Prvo srečanje v izraelski prestolnici je s 3-1 pripadlo Maccabiju, ki je lani v prvem krogu izločil Gorico. Ali se bo varovancem Mirana Srebrniča ponudila priložnost za revanšo. Sicer pa, nihče ne bi imel nič proti, če bi se par tretjega kroga kvalifikacij za EL glasil KR Reykjavik – Gorica.

Prvega napredovanja v evropskem klubskem tekmovanju se je Gorica v kvalifikacijah za poka Uefa proti romunskemu Otelulu veselila 30. julija 1997, torej pred skorajda natanko dvema desetletjema. Prvi dvoboj v  Novi Gorici je ekipa Luča Pertiča dobila z 2-0. Na povratni tekmi v Galatiu so Romuni ob izjemni podpori bučnega občinstva zrežirali preobrat 4-0 in se že veselili skupne zmage, na srečo prezgodaj. Novogoričani se niso predali in v režiji Protege in Demirovića dosegli dva gola za zgodovinsko prvo napredovanje. Še večjega podviga so se Vrtnice veselile 3. avgusta 2004 v drugem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov v pravljičnem Koebenhavnu. Danski prvaki so prvo tekmo v Novi Gorici rutinirano dobili z 2-1, v Park Areni pa so se varovanci Pavla Pinnija veselili neverjetnega podviga in gostitelje odpravili s petardo (5-0). To je doslej najvišja zmaga Gorice v Evropi. Doma doslej še nikogar niso uspeli premagati z več kot dvema goloma razlike.

Marko L.