Nocoj derbi Gorica-Maribor: VRTNICE ALI VIJOLICE?

Foto: ML - Bodo nocoj tribune v Športnem parku znova polne?

Pred tednom dni so znova oživela slovenska nogometna igrišča. Večni derbi je pripadel Mariborčanom, ki jih nocoj v 23. krogu ob 20.15 čaka gostovanje v novogoriškem Športnem parku. Trener belo-modrih Miran Srebrnič napoveduje remi, ofenzivni vezni igralec štirikratnih državnih prvakov Dejan Žigon verjame v zmago Gorice.

Foto: ML – Dejan Žigon (levo) je v tem prvenstvu zadel dvakrat, mariborsko mrežo je pred leti zatresel enkrat

Kar 20 tekem Gorici v prvenstvu ni uspelo premagati Vijoličastih. Neuspešen niz belo-modrih se je po dolgih petih letih zaključil 21. maja lani, ko so v zadnjem krogu minulega prvenstva, v sicer nepomembni tekmi s 3-2 slavili v Ljudskem vrtu. Še dlje, sedem let in tri mesece, je trajal novogoriški post zmag proti trinajstkratnim državnim prvakom v Športnem parku, ki se je zaključil 13. avgusta lani (2-1). V tej sezoni se bosta ekipi srečali že petič. V povratni prvenstveni tekmi v Ljudskem vrtu je z 1-0 zmagal slovenski podprvak, v četrtfinalu slovenskega pokalnega tekmovanja pa so se po dveh remijih uvrstitve v polfinale, zavoljo gola v gosteh veselili Štajerci (1-1, 0-0).

Foto: ML – Dejan Žigon napoveduje minimalno zmago Gorice

»Pomlad smo začeli dobro. Na vselej težkem gostovanju v Krškem nam je uspelo osvojiti vse tri točke, sedaj pa razmišljamo zgolj o Mariborčanih. Pričakujemo lepo tekmo. Igramo v ugodnem večernem terminu, pričakujemo veliko gledalcev in upam, da bo za nas tudi rezultat ugoden,« pravi goriški Cassano, D­­ejan Žigon (zgolj zaradi podobnosti in sloga igre, ne pa tudi neprimernega obnašanja Fantantonia) in dodaja: »Tekme z Vijoličastimi so vedno težke. Potem ko smo v preteklih letih z njimi večinoma izgubljali, tudi z veliko razliko, pa smo jim letos precej bliže, kar pričajo tudi rezultati.« O prednostih oziroma slabostih pred tekmeci pa je Žigon, ki je v tem prvenstvu zatresel nasprotnikovo mrežo dvakrat (proti Celju in Rudarju) povedal: »Maribor ima izkušeno ekipo, ki ima za seboj več težkih tekem kot mi. Tudi naša ekipa je sedaj že nekaj časa skupaj, tako da smo si tudi mi pridobili nekaj izkušenj. Upam, da nam bo uspelo razviti naš slog hitre igre od noge do noge in jim tako povzročili največ težav. Napovedujem našo zmago z 1-0.«

Foto: ML – Miran Srebrnič, trener Gorice: “Igrali bomo na zmago, zadovoljen bi bil tudi z remijem.

Goriški trener Miran Srebrnič se zaveda prednosti nasprotnika, najbolj ga skrbi njihova moč v zgoščeni sredini z rombom: »Imam dvom ali naj gramo z nekoliko bolj gosto sredino in z enim samim pravim napadalcem, ali pa s postavitvijo 4-4-2. Bistveno je, da bomo imeli dober pristop, kot smo ga imeli v zadnjih pripravljalnih tekmah ter na gostovanju v Krškem. Maribor je favorit, ima več izkušenj, a tudi mi imamo svoje adute; podjetnost, nekaj hitrih igralcev s katerimi lahko presenetimo, tako da se nadejam dobre tekme. Igrali bomo na zmago, zadovoljen pa bi bil tudi s točko.«

Na dosedanjih 87. dvobojih v Prvi ligi je z 49 zmagami precej uspešnejši Maribor, Gorica jih je nanizala 24. V novogoriškem Športnem parku so jih belo-modri zabeležili 16, vijoličasti eno več.

ML