Nočna omejitev gibanja od 22. do 5. ure: GORIŠKA REGIJA ZNOVA V RDEČEM

Foto: ML

Na sinočnji seji je vlada odločila, da se v obalno-kraški, goriški in koroški regiji, ki so glede na epidemiološko stanje ponovno obarvane v rdeče, ponovno uvede omejitev gibanja na regijo. Nočna omejitev gibanja v državi bo trajala od 22. do 5. ure.

V rdečih regijah je gibanje dovoljeno med občinami znotraj posamezne regije, prehajanje med rdečimi in drugimi regijami pa je prepovedano v obe smeri.

V torek so največ novih okužb v goriški regiji zabeležili v novogoriški mestni občini, in sicer 41, v tolminski občini so jih potrdili 10, v ajdovski in vipavski po 9, Šempeter-Vrtojba 7, Renče-Vogrsko 5. 14-dnevno povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev je še vedno najvišje v koroški regiji, sledita pa obalno-kraška s 674,2 in goriška 672,2. 

Foto: EČ (Regijski štab CZ za severno Primorsko)

Pri prehajanju med rdečimi in drugimi regijami mora imeti posameznik pri sebi dokazilo, s katerim izkaže upravičenost uveljavljanja izjeme, in lastnoročno podpisano izjavo. Izjava ni potrebna, v kolikor prehaja med regijami zaradi službe ali odpravljanja neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje.

Včeraj je vlada tudi odločila, da bo nočna omejitev gibanja nekoliko krajša. Trajala bo od 22. do 5. ure. Pri zbiranju oz. druženju, prireditvah in shodih vlada ni sprejela nobenih sprememb. V vseh regijah je dovoljeno zbiranje do deset ljudi, prav tako so dovoljene prireditve in shodi do deset ljudi, so sporočili po seji vlade. Odlok bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu in bo veljal do 2. aprila.

Foto: e-maribor.si

Zaradi hitrega širjenja epidemije in vse več bolnih v bolnišnicah utegne strokovna skupina za covid-19 predlagati vladi, da od 1. do 12. aprila povsem zapre državo, poroča spletni portal Siol. Strokovna skupina bo po ponovnem preverjanju podatkov o dogajanju pri nas in po Evropi do nedelje formalno predlagala, kako ravnati v začetku aprila, ko bodo tudi velikonočni prazniki.