Neupravičen skok v Italijo nas lahko drago stane: NEGATIVNI TEST NI DOVOLJ

Foto: ML

Kdaj znova v sosednjo Italijo na izlet, morda kavo ali sladoled? Zaenkrat je to brez ustreznega dovoljenja prepovedano, neupravičen skok čez mejo pa vas lahko stane tudi do 1.000 evrov.

Tako kot Slovenija, se tudi sosednje države trudijo čim hitreje zajeziti širjenja novega koronavirusa, zato potnikom, ki vstopajo na njihovo ozemlje postavljajo določene omejitve. Z ukrepi na mejah želijo vse države zagotoviti čim večjo varnost lastnih prebivalcev in potnikov pred morebitnimi novimi okužbami, na Facebooku sporoča vlada RS.

Pravila, ki veljajo za vstop na italijansko ozemlje, določa trenutno veljavna italijanska zakonodaja (uredba DPCM z dne 14. januarja 2021), ki velja do 5. marca 2021. Na spletni strani Generalnega konzulata Republike Slovenije v Trstu je jasno zapisano, da odlok v 8.čl. za države iz seznama C (kjer je tudi Slovenija) določa, da je za vstop v Italijo za vse osebe, ki so zadnjih 14 dni bivale ali tranzitirale eno izmed držav na omenjenem seznamu, potreben molekularni ali antigenski negativni test, ki ni starejši od 48 ur od trenutka odvzema brisa, ali obvezna 14 dnevno samoizolacija.

Foto: Pixabay – Kavice čez mejo si še ne moremo privoščiti

Nekatere osebe za vstop v Italijo ne potrebujejo opravljenega negativnega testa na Covid-19. Odlok med izjeme uvršča: prevoznike in spremljevalno osebje, vstop zaradi nujnih delovnih obveznosti, ki ne smejo trajati več kot 120 ur, tranzit v 36 urah, obmejne delavce, imetnike diplomatskega potnega lista, zaposlene pri mednarodnih institucijah, policiji ali vojski, študente in šolarje, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko zaradi udeležbe pri šolskih oziroma študijskih obveznostih.

Negativni test za vstop v Italijo še ni dovolj. Vsi, ki vstopajo v to državo potrebujejo tudi samoizjavo, ki jo je potrebno ob kontroli predložiti italijanskim policistom. Prav tako je potrebno izpolniti še tabelo, ki jo je potrebno izpolniti ob vsakem vstopu v Italijo in jo posredovati na ustrezne elektronske naslove, odvisno od vstopnega mesta. Kopijo elektronskega sporočila je potrebno imeti s seboj ter jo pokazati skupaj s samoizvajo ob morebitnem pregledu varnostnih organov, ki se lahko zgodi na celotnem ozemlju in ne le na mejnem prehodu. Skratka, kavica čez mejo bo morala še vsaj nekaj časa počakati, sicer jo bomo lahko zelo drago plačali, saj so predvidene kazni za kršitev prehoda meje zelo zasoljene.

Vir: FB Vlada RS

Med sosednjimi državami je trenutno za nas najbolj odprta meja s Hrvaško, kjer pogoji za vstop v državo sovpadajo s tistimi, ki veljajo za Slovence za izstop iz države, je na RTV Slovenija pojasnil vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter. Razlika je le v tem, da Slovenija priznava izjemo tistim, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, medtem ko Hrvati med svojimi olajšavami za prehajanje meje tega nimajo. Hrvaška priznava izjemo le za poslovna srečanja.