Nesklepčnost sveta MONG, brez povišanja cen vode

Foto: Pixabay

Včeraj je bila v novogoriški mestni občini sklicana izredna seja mestnega sveta, na kateri bi mestni svetniki odločali o spremembah cen za dobavo pitne vode. Na sejo je prišlo le 16 od 33 svetnikov, zato je zaradi nesklepčnosti ni bilo.

Novogoriški mestni svetniki so odločanje o povišanju cen vode že imeli na dnevnem redu seje 20. oktobra, ki je zaradi nesklepčnosti tako kot včeraj ni bilo. Predvidoma naj bi bila še v tej sestavi mestnega sveta sklicana nova izredna seja, v nasprotnem primeru pa bodo o povišanju cen odločali svetniki novega sklica.

Razlog za povišanje cen je večinoma v povišanih cenah električne energije in posledično višjih stroških dela VIK. Zaradi nesprejetja povišanih cen je vprašljiva likvidnost podjetja, ki mu grozi tudi insolventnost. Direktor VIK Borut Mozetič je izrazil nezadovoljstvo, saj je pričakoval, da bodo svetniki pokazali odgovornost in razum, hkrati pa dodal, da sledijo pogovori s predstavniki občine in županom, da bi zadevo vseeno skušali rešiti.

Kot je ocenil Mozetič, bodo v primeru nesprejetja novih cen v tem mesecu, občinski sveti zaradi lokalnih volitev o tem vprašanju odločali šele v februarju oziroma še kasneje. To po besedah direktorja VIK pomeni, da bi družba med letošnjim julijem in marcem prihodnje leto pridelala med 1,2 in 1,4 milijona evrov izgube, ki jo bo prej ali slej treba pokriti.

Foto: ML

Koalicija je bila na seji prisotna in je tako želela pomagati podjetju kot tudi predlagati rešitev, ki bi blažila posledico te podražitve in ne bi imela učinka na občane in občanke,” je pojasnil vodja svetniške skupine liste Goriška.si Luka Manojlović.

Kaj lahko se zgodi, da bodo težave v VIK reševali tako, da bo povišanje veliko bolj drastično, kot bi bilo sedaj. Po Mozetičevih besedah so sedaj predlagali povišanje cen za 29 odstotkov, spomladi pa bi se lahko dvignile celo za dobrih 90 odstotkov.