Neodvisna preiskava medijev v Sloveniji: DOVOLJ ŽE NEKAJ URNI OBISK

Foto: Pixabay

Podpredsednika slovenske vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin sta podprla neodvisno medijsko preiskavo v Sloveniji. „Štejejo le dejstva, vse ostalo je politikanstvo,“ je na Twitterju spomnil Matej Tonin, Počivalšek pa je zapisal: “Pridružujem se pozivu. Če imajo v Bruslju samo (dez)informacije z ene strani, ne morejo imeti celovite slike stanja.”

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je na Twitterju predsedniku vlade Janezu Janši predlagal, naj vlada v Slovenijo povabi misijo Evropske unije, ki bi preiskala stanje medijske svobode v Sloveniji. Toninov predlog je na Twitterju podprl prvak SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Kot je tvitnil Tonin, bi podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova o stanju medijske svobode v Sloveniji največ izvedela, če bi k nam napotila misijo za ugotavljanje dejstev. Toninovemu pozivu se je na Twitterju pridružil minister Počivalšek. “Če imajo v Bruslju samo (dez)informacije z ene strani, ne morejo imeti celovite slike stanja, zato bi bil obisk komisarke Jourove dobrodošel.”

Po vrsti kritik na račun vlade doma in v tujini je predsednik vlade Janez Janša pristojne povabil v Slovenijo, da si vzamejo teden dni časa in naj si ogledajo dejansko stanje na področju medijev in njihove svobode v Sloveniji. Na Twitterju je zapisal, da “v Sloveniji z velikim veseljem sprejmemo kakršnokoli delegacijo katerekoli institucije, ki bi skušala dokazati, da so večinski mediji pod nadzorom slovenske vlade. Verjetno bi zadoščal že nekaj urni obisk s korektnim prevajalcem, recimo med 18.00 in 22.30 zvečer, pa bi bilo vse jasno.“

Osrednji mediji v Sloveniji pripadajo večinsko levemu političnemu polu, njihov obseg pa zajema okoli devetdeset odstotkov medijskega prostora v Sloveniji.