Nekdanji smučar in zdaj uspešen podjetnik, Bojan Križaj, je s svojimi poslovnimi partnerji na Občini Bovec predstavil ambiciozno idejo o obnovi smučišča Kanin. Bovški župan Valter Mlekuž je povedal, da še vedno čakajo na konkretno ponudbo, kot tudi na sestanek s predstavniki državnih oblasti glede drugega predloga javno-zasebnega partnerstva.

Časnik Delo je nedavno poročal, da Bojan Križaj sodeluje s srbskim podjetjem Trgovinsko preduzeće Ri-komerc Beograd pri projektu obnove smučišča Kanin. Potencialne naložbe v smučišče, hotel, golf igrišča, letališče in druge infrastrukture so že predstavili ministrstvoma za gospodarstvo in za infrastrukturo.

Dejan Ljevnaić, lastnik in direktor podjetja Trgovinsko preduzeće Ri-komerc Beograd, je od leta 2017 tudi direktor zadolženega Olimpijskega centra Jahorina, ki je v večinski lasti Republike Srbske. Po navedbah Dela je Križaj že več let redni obiskovalec Jahorine, kjer je investiral v turistično naselje Vučko.

Bovški župan še vedno meni, da je bolj primeren drugi predlog obnove smučišča Kanin prek javno-zasebnega partnerstva, ki so ga nedavno prejeli na občini in pristojnih ministrstvih.

Ministrica za infrastrukturo, Alenka Bratušek, je na zadnji seji sveta Severne Primorske regije dejala, da na ministrstvu za finance trenutno preučujejo skladnost tega predloga z zakonodajo.

Bratuškova je pojasnila, da si na ministrstvu želijo, da bi smučišče Kanin prevzeli zasebni investitorji, saj občina ni bila uspešen upravljavec, enako pa bi veljalo za državo. “Ne želimo si investitorjev, ki pričakujejo, da bo država krila celotne stroške, medtem ko bi oni nato upravljali s smučiščem,” je dodala.

Smučišče Kanin je zaprto že od lanske jeseni, saj krožna kabinska žičnica nima uporabnega dovoljenja, občina pa nima sredstev za novo. Občina Bovec kljub temu ohranja upraviteljico smučišča, družbo Sončni Kanin, pri življenju, tako da zaposleni skrbijo za naprave na vrhu smučišča. Od januarja pokriva tekoče stroške obratovanja in vzdrževanja na podlagi mesečnih zahtevkov.

Spletno uredništvo

Vir naslovne fotografije: Slovenia Outdoor