Naraščanje okužb v Italiji: ZNOVA V RDEČEM?

Foto: Pixabay

Zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom nameravajo v Italiji v naslednjem tednu zaostriti ukrepe, ki naj bi veljali do 6. aprila. O tem naj bi danes odločala vlada. Po novem naj bi bile v rdečem območju dežele, kjer so v zadnjem tednu zabeležili 250 novih okužb na 100.000 prebivalcev.

Od ponedeljka naj bi bile v Italiji znova z rdečo označene vse regije z izjemo Sardinije, Sicilije, Kalabrije in Umbrije. Med velikonočnimi prazniki nameravajo na Apeninih zapreti celotno državo.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije ANSA, naj bi v naši zahodni sosedi v skladu predloga o zaostritvi protikoronskih ukrepov med velikonočnimi prazniki, od 3. do 5. aprila, zaprte vse nenujne trgovine, prebivalci pa bodo smeli zapustiti domove samo za odhod na delo, obisk zdravnika ali ob izrednih dogodkih.

Trenutno so od skupaj 20 italijanskih regij tri na jugu države obarvane rdeče, oranžnih je 10, rumenih šest, bela je le Sardinija.

V rdečih območjih so zaprti vsi lokali in restavraciji, mogoč je le prevzem hrane, zaprte so vse nenujne trgovine, pouk poteka na daljavo. V oranžnih območjih so trgovine odprte, lokali in restavracije pa ostajajo zaprte. V rumenih območjih so trgovine odprte, prav tako lokali in restavracije, ki pa se morajo zapreti ob 18. uri. V belih območjih z majhnim tveganjem za okužbo pa lahko mnoge od teh omejitev opustijo in restavracije lahko na primer zvečer strežejo hrano.

V četrtek je v Italiji umrlo 373 covidnih bolnikov, v sredo pa 332. Od začetka epidemije je na Apeninih zaradi novega koronavirusa umrlo več kot 100.000 covidnih bolnikov, z novim koronavirusom pa se jih je okužilo 3,1 milijona.