Namakanje kmetijskih zemljišč z vodo iz reke Vipave

Foto: Pixabay

Zaradi sanacije predelne pregrade v zadrževalniku Vogršček v času poletne suše primanjkuje vode za namakanje kmetijskih površin v spodnjem delu Vipavske doline. Prizadeti so predvsem pridelovalci zelenjave.

Na ministrstvu za kmetijstvo so v dogovoru s Skladom kmetijskih zemljišč in pridelovalci predlagali, da bi zalivali z vodo iz reke Vipave, ki bi jo zajemali pri Renčah in jo spuščali v obstoječi namakalni sistem.

Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo Anton Harej, je zaradi zadnjega dežja ob koncu preteklega tedna v reki Vipavi trenutno dovolj vode za namakanje. Zalogo vode imajo tudi v zgornjem delu zadrževalnika Vogršček, a je ta rezerva v primeru znižanja vodostaja v reki Vipavi.

Foto: Wikipedia – Vogršček

Po dolgih letih obljub se je v lanskem letu le začela prenova dotrajanega zadrževalnika Vogršček in obstoječega namakalnega sistema. Sanacijo vodi Ministrstvo za kmetijstvo, ki je ob podpisu pogodbe za izvedbo prenove v začetku lanskega leta obljubilo, da uporabniki namakalnega sistema zaradi sanacije ne bodo prikrajšani za vodo.