Najpogostejša vprašanja o turističnih bonih v Sloveniji: BREZ OBDAVČITVE

Foto: Pixabay

Turistični boni so eden od nosilnih ukrepov iz tretjega protikoronskega paketa, ki ga je DZ sprejel konec maja. Prejeli jih bodo vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 13. marec 2020.

Turistične bone bo prejelo 2,05 milijona prebivalcev RS. Od tega bo okoli 1,7 milijona polnoletnih oseb prejelo bon v vrednosti 200 evrov, 350.000 upravičencev pa je mladoletnih in jim bo zato pripadal bon v višini 50 evrov. Bone bo mogoče unovčiti od 19. junija do konca leta za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji.

Finančna uprava RS (Furs) si je v zvezi s turističnimi boni zadala dva glavna cilja. Prvi je enostavnost, hitrost in učinkovitost koriščenja, drugi pa onemogočanje zlorab. Nadzornih mehanizmov je več, pravnim osebam pa v primeru goljufanja z boni grozi do 40.000 evrov kazni.

Foto: Pixabay

V nadaljevanju objavljamo nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov o turističnih bonih, ki jih je objavila spletna stran gov.si:

Ali so boni obdavčeni?

Ne. Ne glede na zakon, ki ureja dohodnino, se od bona ne plača dohodnina.

Ali lahko unovčim bon za nočitev z zajtrkom ali pa brez, ki sem jo rezerviral preko turistične agencije?

Bon lahko unovčite samo neposredno pri ponudniku storitev, kar pomeni, da lahko rezervacijo naredite preko turistične agencije, plačilo pa izvedete pri ponudniku storitev. Priporočamo vam, da se predhodno pozanimate pri ponudniku storitev ali je tovrstno unovčenje možno. Turistična agencija  in ponudnik storitev se morata za tovrstno sodelovanje predhodno dogovoriti.

Na kakšen način unovčim bon in kaj moram imeti s seboj?

Izberite in rezervirajte termin pri ponudniku turističnih storitev. S seboj imejte osebne izkaznice ali potne liste vseh članov družine. Receptorju povejte, da bi radi unovčili turistični bon in sledite njegovim navodilom. Izpolnili boste le en obrazec, ki ga boste lahko prejeli tudi pri receptorju. Receptor bo na podlagi vaših osebnih dokumentov in izpolnjenega obrazca na svojem računalniku preko informacijskega sistema FURS unovčil bone.

Kaj moram storiti, če moj otrok letuje z osebo, ki ni njegov zakoniti zastopnik (babica, teta, sosed, razni klubi, idr.?

Že pred odhodom na letovanje morate kot zakoniti zastopnik ali skrbnik otroka (npr. mati) podpisati posebno izjavo, da bo vaš otrok koristil bon po tretji osebi. To izjavo mora tretja oseba (npr. babica, teta, sosed, razni klubi, …) v postopku koriščenja bona predati receptorju. Otrok naj ima s seboj svojo osebno izkaznico ali potni listi. Tretja oseba bo receptorju povedala, da bi rada koristila bon tudi za omenjenega otroka in se ravnala po navodilih receptorja. Tretja oseba bo zase in za omenjenega otroka izpolnila le en obrazec, ki ga bo lahko prejela tudi pri receptorju. Receptor bo na podlagi osebnih dokumentov in omenjenih obrazcev na svojem računalniku preko informacijskega sistema FURS unovčil bone.

Foto: soca-trenta.si

Kaj moram storiti, če želim koristiti bon, ki sta ga name prenesli mati in babica?

Že pred odhodom na letovanje morata mati in babica izpolniti vsaka svojo posebno izjavo o prenosu bona na vas. Na letovanju imejte s seboj svojo osebno izkaznico ali potni list. Receptorju povejte, da bi rad unovčil svoj bon in še bona svoje matere in babice. Pri tem se ravnajte po navodilih receptorja. Predati mu boste morali izpolnjeni izjavi matere in babice ter izpolniti obrazec, ki ga boste lahko prejeli tudi pri receptorju. Receptor bo na podlagi vašega osebnega dokumenta in omenjenih obrazcev na svojem računalniku preko informacijskega sistema FURS unovčil bone.

Na kakšen način se prenaša bon? Kdo ga lahko prenese name?

Bon se lahko prenaša le med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Ne prenaša pa se med brati, bratranci, strici, sosedi, sodelavci, prijatelji itd.

Foto: Pixabay

Kaj storiti, če babica letuje sama, koristi svoj bon ter bon svojega sina in mladoletne vnukinje?

Že pred odhodom na letovanje mora sin izpolniti zase in za svojo mladoletno hčer izjavi o prenosu bonov na babico. Babica, ki mora na letovanju imeti s seboj svojo osebno izkaznico ali  potni list,  pove receptorju, da bi rada unovčila svoj bon in še bona svojega sina in vnukinje. Pri tem se ravna po navodilih receptorja. Predati mu bo morala izpolnjeni izjavi svojega sina ter izpolniti obrazec, ki ga bo lahko prejela tudi pri receptorju. Receptor bo na podlagi babičinega osebnega dokumenta in omenjenih obrazcev na svojem računalniku preko informacijskega sistema FURS unovčil bone.