Nagrada za vzorne šoferje: Z NIČLO NA KONCERT

Foto: Pixabay

Začela se je akcija Slovenija piha 0,0, v kateri bodo lahko vozniki na posebnih 0,0 kontrolah po Sloveniji preverili stopnjo alkohola v krvi. Vzorni “0,0 šoferji” bodo prejeli brezplačno vstopnico za koncert Policijskega orkestra z Vladom Kreslinom.

Namen akcije, ki jo letos ministrstvo za zdravje izvaja v sodelovanju z AMZS, DrogArtom, inšpekcijskimi službami in Valom 202, je zmanjšati število opitih in omamljenih voznikov na slovenskih cestah. V času pred martinovim bodo z brezplačnimi vstopnicami za koncert nagradili tiste, ki spoštujejo pravila in za volan ne sedejo pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi. Kot poročajo na ministrstvu za zdravje, bo akcija potekala do 9. novembra.

Foto: Pixabay

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi ob petkih in sobotah ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Najbolj problematični so pomladni ter poletni meseci, obdobje martinovanja in prednovoletni čas.

V času martinovanja se na slovenskih cestah poveča stopnja alkoholiziranih voznikov. Po podatkih raziskave, ki jo je letos objavila Agencija za varnost prometa, alkoholizirani vozniki povzročijo približno dvakrat več prometnih nesreč z lažjo telesno poškodbo kot trezni povzročitelji nesreč in od tri do šestkrat več prometnih nesreč s smrtnim izidom.