Nagrada za Javorco v evropski prestolnici kulture: MED 38 VELIKANI

Foto: Občina Tolmin - Cerkev Sv. duha Javorca

Spominska cerkev Sv. duha v Javorci pri Tolminu je sedaj tudi uradno med 38 velikani evropske dediščine, ki poudarjajo skupne evropske vrednote.

V bolgarskem Plovdivu, evropski prestolnici kulture leta 2019, so sinoči slavnostno podelili znak evropske dediščine (ZED) devetim spomeniškim območjem v EU, ki jih je Evropska komisija ob koncu lanskega leta razglasila za prejemnike tega priznanja.

Z namenom poudariti evropski pomen in vodilne vrednote, ki jih izraža Javorca; mir, človeško dostojanstvo in enakopravnost skozi spoštovanje različnih kultur, veroizpovedi in narodnosti, bo na spomeniškem območju vsako leto organiziran dogodek, namenjen pripadnikom različnih narodov, povezanih z dogodki v Javorci.

Naziv ZED je namenjen spomeniškim območjem z za Evropo pomembno simbolno vrednostjo, ki poudarjajo skupno evropsko zgodovino in nastajanje Evropske unije ter evropske vrednote in človekove pravice, na katerih temelji evropsko povezovanje, prejemniki pa so podvrženi preverjanju komisije, ki odloča, ali lahko ZED obdržijo. Z ZED se v Sloveniji od leta 2015 ponaša še partizanska bolnica Franja.

Foto: Občina Tolmin

Delegacijo na Dnevih znaka evropske dediščine v Plovdivu sestavljajo župan Občine Tolmin Uroš Brežan in njegov svetovalec za družbene dejavnosti mag. Matjaž Kos, direktorica Tolminskega muzeja mag. Damjana Fortunat Černilogar, Mateja Leban iz Javnega zavoda za turizem Dolina Soče ter mag. Ksenija Kovačec Naglič, generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino, in njen sodelavec mag. Gojko Zupan, nacionalni koordinator ZED, poroča spletna stran Občine Tolmin.

Sporočilnost Javorce vse od 100. obletnice spomenika širi razstava Tolminskega muzeja Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci – sto let bazilike miru, ki bo letos po Avstriji gostovala še na Hrvaškem in Češkem.

Spominsko cerkev Sv. duha v Javorci je Vlada RS že leta 1999 razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. Poleg tega bo Javorca žariščna točka nominacije Pot miru od Alp do Jadrana – dediščina prve svetovne vojne na UNESCO seznam svetovne dediščine.
Foto: Občina Tolmin

Z Julijskimi Alpami obkroženo cerkev v Javorci so leta 1916 med boji na soški fronti v čast in spomin na padle tovariše zgradili avstro-ogrski vojaki. Tako med vojno kot pozneje je bila in je še danes prostor združevanja posameznikov iz različnih nacionalnih, kulturnih in jezikovnih okolij in veroizpovedi. Za Javorco so v njeni več kot 100-letni zgodovini skrbele in jo obnavljale kar štiri različne države, saj so v njem prepoznale vrednoto, skupno vsem – mir. Simbolna vrednost cerkvice v Javorci se je ohranila vse do današnjih dni, ko jo obiskujejo sorodniki graditeljev in padlih vojakov ter ljubitelji narave in zgodovine, v letu 2017 jo je na primer obiskalo več kot 7.000 ljudi. Kljub neposredni bližini ključnih položajev soške fronte je Javorca v vojni ostala nepoškodovana, slabše pa jo je odnesla v velikonočnem potresu leta 1998. V okviru popotresne obnove so jo z združenimi močmi obnovili Državna tehnična pisarna, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Občina Tolmin, skrbi tudi za vzdrževanje spomenika in je v preteklih dveh letih s svojimi finančnimi sredstvi restavrirala še strop v ladji cerkve, obnovila zakristijo, rekonstruirala zvonik in sanirala strešno kritino.