Na Vrtojbensko-Biljenskih gričih še nekaj let brez pridelka: VEČMILIJONSKI VLOŽEK

Foto: FB Biljenski Griči, Pixabay

Po stečaju vipavske družbe Agroind vinogradi na območju Vrtojbensko-Biljenskih gričev žalostno propadajo. Sklad išče nove zakupnike. Najemniki pričakujejo, da jih bodo oprostili plačila zakupa, saj na tem območju še nekaj let ne bo pridelka.

Na skladu ter na kmetijskem ministrstvu so si na območju Vrtojbensko-Biljenskih gričev želeli ohraniti vinograde, saj ti dajejo pokrajini svojevrstno in prepoznavno okolje, pravi Tanja Strniša, državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu.

V prvem razpisu, objavljenem lanskega septembra, so v zakup oddali devet od 11 lokacij. Z vinogradniki so sklenili zakupne pogodbe za obdobje desetih let, po začetku obnove pa bodo zakupne pogodbe pripravili za obdobje 30 let. Doslej so v zakup oddali 144 hektarov vinogradov, za preostalih 61 hektarov pa bodo ponovno objavili razpis še v letošnjem letu.

Za obnovo vinogradov bodo morali najemniki vložiti več milijonov evrov, zato pričakujejo, da jih bodo oprostili plačila zakupa.

Razpršeno lastništvo predstavlja veliko težav. Sklad kmetijskih zemljišč je lastnik 99,6 odstotka vseh vinogradov na Vrtojbensko-Biljenskih gričih. Na posameznih lokacijah je še od 25 do 33 manjših solastnikov, ki so razpršeni po celem svetu. Njihove deleže sklad že odkupuje. Dokler ne bo rešeno lastništvo, tudi daljše zakupne pogodbe in predvsem obnova vinogradov ne bo mogoča.